מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג Chrome ו- Firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייה
סגירה

אחי גיבורי התהילה

והפעם סיפור אישי

בשנת 2010 הוזמנתי להנחות את ערב הפתיחה לאירועי שנת ה- 35 למושב יונתן אשר ברמת הגולן. ביקשתי מחברים לספר מסיפורי המקום וכהרגלי, ביקשתי מכל דובר לבחור שיר הנקשר לסיפורו. פניתי כמובן גם לדוד ידין, הוא דידי, מיוזמי הקמת המושב ומראשוני המתיישבים בו ושעל שם אחיו יהונתן רוזנמן ז"ל נקרא הישוב. יונתן ז"ל נפל ברמת הגולן, ביומה הרביעי של מלחמת יום כיפור, י"ד תשרי תשל"ד (10.10.1973).  

דידי בחר את השיר אחי גיבורי התהילה, שכתב דודו ברק והלחין שייקה פייקוב. שאלתי אותו מדוע בחר בשיר, והוא סיפר שכמה קוים קישרו בין השיר לבין יונתן. השיר עוסק בחללי מלחמה, הוא חוזר כל הזמן על הביטוי "אחי", ואפילו נזכר בו השם יונתן, אחרון בניו של מתתיהו החשמונאי.

התרגשתי מן הבחירה ויצאתי להתחקות אחר קורותיו של השיר. אולי אמצא עוד הקשרים בין המקום, המשפחה והשיר. קיוויתי ולא ידעתי לאן אגיע.

כבר בשלב זה נאמר, שהשיר הוא בעצם שיר חנוכה ושמופיעים בו לא רק יונתן אלא כל בני מתתיהו. אבל מהר מאד מובן שבני מתתיהו וחנוכה הם רק הרקע ושהשיר נכתב בעקבות מלחמת יום הכיפורים, המלחמה בה נפל גם יונתן רוזנמן ז"ל. החלטתי לחפש האם נכתב השיר בעקבות אירוע מסוים, אולי לזכר חייל מסוים, ואם כן, האם יש איזשהו קשר נוסף למושב וליונתן.

פניתי לדודו ברק, שסיפר לי שאת השיר כתב לזכר סרן חיים חוצב ז"ל קרוב משפחתו שנפל בקרב. היכן? מתי? המעגלים הלכו והתהדקו.

אחי, עידו גביש, קצין שריון ומרצה למורשת החייל, עזר לי לאתר מידע אודות האירועים הקשים בימים הראשונים של מלחמת יום הכיפורים בגולן, ויחד עם דודו ברק ומידע נוסף שהוצלב, מצאתי עוד ועוד קשרים בין חיים חוצב ז"ל ויונתן רוזנמן ז"ל וסיפוריהם. 

שני החללים היו בשריון, שניהם לחמו ממש באותה הגיזרה, הם נהרגו בהפרש של שלושה ימים וכשציירנו על המפה את נקודות נפילתם מצאנו שהן רחוקות אך 7 ק"מ זו מזו ובמרחק קילומטרים בודדים מצאתי גם את הישוב יונתן.


את כל אלה לא ידע דידי בבחרו את השיר. השיר שחיבר את כל הנקודות ואת כל הדמויות, אחי גיבורי התהילה, ששרנו בהתרגשות באירוע הפתיחה לשנת ה- 35 של מושב יונתן, אני מזמין אתכם לשיר אותו גם בחנוכה.

והערה נוספת. ההשראה לשמו של השיר, ובעצם גם לתוכנו, "אחי, גיבורי התהילה", באה מספרו של הווארד פאסט (1948), בשם זה. הספר מספר על תקופת מרד החשמונאים. (ותודה לגולשת ניצנית שהזכירה לי זאת), אז הנה עוד קשר לחנוכה.

ועוד כמה מילים על חיים חוצב ז"ל
סיפר לי דודו ברק, שכאמור, חיים חוצב היה קרוב משפחתו: "השיר 'אחיי גיבורי התהילה' כבר היה ברשותי זמן מה לפני המלחמה. הוא נכתב, למעשה, כשיר גבורה לחנוכה. לאחר שחיימ'קה נפל הועדתי את המילים לזכרו. מיהרתי להעביר את השיר לעמיתי המלחין שייקה פייקוב עימו כתבתי שירים רבים מאוד בראשית עשייתי השירית. שייקה לחם באותה עת כשריונר בגולן. השיר נתגלגל לידיו בדרך לא דרך ובחופשה בת שבעים ושתיים שעות ישב בקיבוצו משמר השרון והלחין את מילותיי. את השיר המולחן מסרתי לשלמה צח וזה הפקידו בידיה האמונות של אילנית".

לביצוע המקורי של אילנית



אחי גיבורי התהילה
מילים: דודו ברק
לחן: שייקה פייקוב

 

אחי בכורי יוחנן
אליך קוראים השמים
שומר נתיביך מלאך בלבן
מפרש הוא עליך כנפיים.

שני לי יקרת שמעון
אל חום המדבר פעמיך
מרכבת זהב ומרכבת שריון
לי שומרות את כ"א שנותיך.

אחי גיבורי
גיבורי התהילה
לכם תפילתי העולה ועולה.
אחי גיבורי
גיבורי התהילה
לכם תפילתי העולה,
אחי גיבורי התהילה...
אחי גיבורי התהילה.

הבט גור אריה יהודה
עולם ומלואו לרגליך
חופה מעליך - הודה וכבודה
תספר אגדה אודותיך.

אחי הרביעי אלעזר
אל ארץ חרמון העפלת
מול נס האומה בראשו של ההר
חרישית דמעותיך גילגלת.

אחי גיבורי....

אחי הרביעי אלעזר
אל ארץ חרמון העפלת
מול נס האומה בראשו של ההר
חרישית דמעותיך גילגלת.

אחי גיבורי....

אני יונתן הקטן

הקט שבבני מתתיהו
הביטו אחי הנה באתי עד כאן
וימי היפים הנה באו.

בם גשר אל גשר אקשור
וככה נשוב אל בתינו
מעבר לרכס איילת האור
שוב בוכה וצוחקת אלינו.

אחי גיבורי...


 

אילנית