מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג Chrome ו- Firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייה
סגירה

אתה לי ארץ


שודר בפינה "שיר השירים אשר לעפר גביש" בתוכנית "העונג השישי" של שמעון פרנס בגל"צ 8.2.2013

מספרים שביאליק ישב פעם במסיבת חברים. פותחים שולחן, שותים, צוחקים, שרים, ופתאום הרים ידו, השקיט את כולם ושאל בערך כך: "מה זה קשה מאורך ובאמצע לי מונח". אמרו לו, "ביאליק השתגעת? איך אתה מדבר? מה זה פה?" וענה המשורר הלאומי, "מה אתם רוצים? זו בסך הכל הרגל של השולחן, קשה וארוכה ותקועה לי כאן באמצע ". צחקו עברו הלאה, אחרי 10 דק' שוב הרים ביאליק ידו ושב וחזר בערך כך: "מה זה קשה מאורך ובאמצע לי מונח", צחקו כולם, "נו, באמת, ביאליק, כבר סיפרת את הבדיחה הזו", ענה המשורר: "לא, עכשיו זה מה שחשבתם קודם". 

ולמה נזכרתי בסיפור הזה, כי יורם טהרלב סיפר לי משהו מאד דומה. פעם באחת מהופעותיו נשאל: "נכון שבשיר עוד לא תמו כל פלאיך, ה- קטנטונת... בלי כותונת, זה רמז אירוטי? רמז מיני? והמולדת היא רק משל?" ענה טהרלב בלאו רבתי: "השיר תמים לגמרי, המולדת היא מולדת, הכותונת, כתונת יוסף היא והשיר חף מכל כוונות נסתרות". ראה השואל שכך, המשיך ושאל: "אם כך אז גם השיר אתה לי ארץ, שיר תמים הוא, הארץ היא ארץ, השביל הוא שביל והמעין הוא מעין", ענה המשורר: "לא, לא, לא. עכשיו זה מה שחשבתם קודם".

אז היום נשמע את השיר אתה לי ארץ. והוא באמת נולד כשיר תמים, יורם טהרלב סיפר שהתקשרה אליו בחורה שחזרה בשאלה, וכתבה לו שהיא עדין מחפשת את מה שהעניקה לה התפילה שאבדה לה. זה נתן לו רעיון, ישב וכתב שיר אלא שבדרך החליט לתת רובד נוסף, רובד שכאמור, הוא עצמו הסביר שזה בדיוק מה שחשבנו קודם.

אז בוא נראה, ואני מניח שתבין באיזה מהפירושים אני בחרתי...

"אני פוסעת חרש בשביליך" נערה תמה וברה, צועדת בעקבות אהובה, הוא כנראה יודע את המלאכה: "אני לומדת את כל משעוליך... אני לאט פורחת בין סלעיך, כמו איילה תועה..."  על משמעו האיילה בשיר השירים כבר דיברנו, נכון? והנה זה מתחמם, "תן לי זמן, הושט לי יד, עד נגלה ביחד...", חכה, עד כאן זה נראה תמים ורגיל, אבל בבית השני, כנראה שהנערה נשארה לבדה, אז היא ממשיכה חיפושיה לבדה, וכאן מגיע קטע שגם הפיפס ששמנו בעבר על מילים בעיתיות, לא יעזור, כי אין כאן מילים בעייתיות, הכל טהור ונקי אבל המשמעות המשותפת, היא היא הדבר. הנה ככה זה ממשיך: "אני מוצאת במסתרי החורש פינות בן לא דרכה עוד אהבה, ובצלן אפול מוכת סחרחורת, הזאת הארץ הטובה?"... להסביר מהו החורש? לחזור לגן של שיר השירים? יש לך הסבר מה זה "אפול מוכת סחרחורת"? והשאלה, "הזאת הארץ הטובה?" במילים אחרות, האם זה הדבר שכולם מדברים עליו? אבל משפט המחץ של השיר הוא: "אך שורשיך כבר בתוך תוכי". לשורשים האלה יש משמעות נוספת, איך כתבה המשוררת רחל: "בגני נטעתיך, בגני המוצנע, ועמקו שורשיך בי". ורחל שפירא כתבה " דשא מכה שורשים באתי אליך וכל ענפי נרגשים".  

יורם טהרלב אומר: "זה שיר אירוטי אבל יש לו שתי שכבות. כל אחד מאמץ את מה שהוא רוצה".

שמעון, מה אתה מאמץ?

אתה לי ארץ נכתב ב- 83, התפרסם ב- 84 באלבומה של ירדנה ארזי שזה היה שמו.