מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג Chrome ו- Firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייה
סגירה

בגלגול-הזה

הקדמה - שורות אלה נכתבות בשבוע בו חגגתי את יום הולדתי ה-70. בפינתי הרדיופונית אצל שמעון פרנס בגל"צ, הוא הזמין אותי לבחור שיר, בחרתי בשיר הזה. שיר שהוא ברכה נפלאה. אני  עצמי הקדשתי אותו בעבר לבעלי שמחה שחגגתי איתם. במהלך השיחה והסיפור בשידור עם פרנס, התגלגלו הענינים לקשרים שונים ביני לבין השיר והכותב. הנה הם ובסיום, ההקלטה.

התלבש לי
נתחיל מהסוף, אין מה לספר על השיר הזה! גם אם היה משהו מאחורי כתיבתו, הרי ששלום חנוך, שמאד לא אוהב את השאלות בסגנון "איך שיר נולד", לא היה תורם את המידע. על "בגלגול" שאלתי אותו כבר לפני כמה שנים ושוב השבוע, בשתי הפעמים ענה בעקביות שאין מה לספר. שאלתי למי נכתבה הברכה שבשיר, וגם כאן, אין מה לספר. השיר לא נכתב ליום הולדת של מישהו. 
אנחנו מתמסרים באמצעות אחותו, נעמה חנוך, זמרת בזכות עצמה, שרה כמוהו בלהקת "המשמרון" האגדית, של קיבוץ משמרות, וגם בלהקת הנח"ל כמה שנים לפניו. בגלגול האחרון של השאלות שלי אמר לה שלום את הכותרת שהבאתי כאן למעלה "התלבש לי". 

השיר יצא לאור ב-1991, באלבום השביעי של שלום חנוך, שגם הוא נקרא "בגלגול הזה" (העטיפה, כאן משמאל). האלבום והשיר היו להצלחה גדולה, כל הלחנים וכמעט כל התמלילים היו שלו. מאותו תקליט הגיעו גם "ככה וככה", וגם "בדיוק כמוך" הפוליטי חינוכי (לפחות לדעתי).

הברכות שבשיר כל כך יפות, משמעותיות, ואני מרגיש שהן פונות ישר אלי, "שתהיה תמיד שמח, שלעולם לא תפסיק לשיר, שתמיד תמשיך לגדול, ושתמיד תישאר צעיר, שתמיד תלך קדימה, ושלא תאבד תקווה, שתדע שלום וטוב, ושתמצא את האהבה". אבל מה זה הפזמון הזה? איך זה קשור? "הו בגלגול הזה". אין טעם לשאול את הכותב, אגיד איך זה נראה לי. אני מבין את זה כתשובה לאמונה היהודית בקיומו של העולם הבא, על הגמול שיקבל אדם לאחר מותו, בזכות מעשיו הטובים בחייו. ושלום חנוך אומר, שהוא מאחל לקבל את הטוב הזה כבר כאן, בחיים האלה, בגלגול הזה. "שתשכיל לחיות ביחד, ולהישאר חופשי, ושתוכל למצוא תועלת, גם במצבים קשים, שתמיד תישאר צנוע, ושתמיד תהיה בריא, ושתצליח שחייך, לא יהיו לריק". נפלא נכון?

 

הנה בגלגול הזה בצילום של הטלויזיה החינוכית. בין המנגנים, משה לוי בקלידים, ירוסלב יעקובוביץ' בסקסופון, וזמרות מקהילת הכושים העבריים.

ה' אלול
אז יצאתי לחפש עוד מידע על השיר ועל כותבו. בויקיפדיה, כנראה שלא במקרה, נמשכה עיני לתאריך העברי בו נולד שלום חנוך. ה' אלול. הלו, הלו, היי, היי, לא מאמין, זה גם תאריך הלידה שלי. ובהפרש של בדיוק 5 שנים, כלומר גם לשלום חנוך מגיעה ברכה מיוחדת, שלושה ימים לפני שידור הפינה אצל פרנס הוא חגג 75. אז הקדשתי את השיר גם לו.

אז למי נכתבה הברכה?
מאחר ששלום חנוך חזר ואמר שהשיר לא נכתב למישהו מסוים, חזרתי וקראתי וחזרתי, ויש לי מחשבה. לא מאושרת על ידי הכותב כמובן, רק מחשבה שלי. כמו שנתן יונתן כתב על "האיש ההוא" והתכוון ל... עצמו (אמר לי זאת מפורשות!), כמו שאלתרמן כתב "מחכים עוד לך עובר אורח" והתכוון שמחכים לו עצמו, וכמו שנעמי שמר כתבה "אתה מתחיל למעלה בצפון", והתכוונה לחייה שלה שהחלו בצפון, כך - לדעתי - כתב שלום חנוך את הברכה לעצמו. שיהיה שמח, שימשיך לשיר, וכן הלאה וכן הלאה.

ועוד קישור אחד
פעם מצאתי תמונה של סבי, חיים בבלי. אבא של אמא שלי. הראיתי לה את התמונה, היא התרגשה, היתה זו תמונה מתקופת שליחותו לתנועת גורדוניה במדינות הבלטיות. תחילת שנות ה-30 של המאה הקודמת. סבי הקים קבוצת הכשרה לעליה לארץ ובתמונה נראית מערכת העיתון הפנימי שהפיקו חניכיו שנקרא "עיתוננו". "ומי אלה לידו?" שאלתי, והיא: "משמאל זה חיים חנוך. מקיבוץ משמרות". עשיתי אחד ועוד אחד וקראתי, "היי, חיים חנוך? משמרות? אז זה אבא של שלום". והיא, "נכון מאד, בזכות סבא שלך עלה חיים חנוך ארצה". אז אולי בזכותו חיים פגש את שרה ונולד שלום???
והערה נוספת. הצעיר שמימין הוא דוד חגי. גם הוא עלה עם אותה הקבוצה שסבא שלי הדריך, במקרה שלו, מסתובב אצלנו סיפור משמעותי מאד שממנו ברור שהאיש הזה באמת הגיע ארצה בזכות סבא שלי. הקבוצה עלתה והקימה אחר כך את קיבוץ משמרות.
עכשיו, דוד חגי הוא אבא של עוזי חגי. עוזי היה ידיד משפחתי שלנו, בעבר סיפר לי, שהשיר "אגדת דשא" נכתב לחתונתו.
כמה מוסיקה יצאה מתמונה אחת... 
הנה גיבורי הסיפור בתמונה היסטורית ההיא.

 

הנה הפינה "איך שיר נולד" שכבר תוארה לעיל, שהגשתי ב-10.9.2021, השבוע בו חל יום הולדתי (וגם יום הולדתו של שלום חנוך).

בגלגול-הזה