מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג Chrome ו- Firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייה
סגירה

שתי פריצות למודעות הציבור, היו לשיר הזה. ביצועים חוזרים יש להמון שירים, אבל השיר הזה נולד פעמיים. הנה סיפור לידתו הראשונה.

יעקב, הנקרא בפי כל יענקל'ה רוטבליט מוכר לנו משורה של להיטי ענק, "אמא אדמה", "אני רואה אותה בדרך לגימנסיה", "קפה טורקי", "שבתות וחגים", "באה מאהבה", "לוח וגיר", "דברים שרציתי לומר", "רואים רחוק רואים שקוף". הוא זכה ללחניהם של הבולטים במלחינינו ועבד עם זמרים והרכבים מהמובילים בשדות הזמר שלנו, יהודית רביץ, שלום חנוך, שמוליק קראוס ,מתי כספי, נורית גלרון, קורין אלאל, יהודה פוליקר, שלמה ארצי, מיקי גבריאלוב, ג'וזי כץ, להקת תיסלם, השלושרים, יגאל בשן, אריאל זילבר, יזהר אשדות, נינט. בשנים האחרונות הוא משתף פעולה עם הרכב צעיר שהוא הכותב המרכזי שלו, החצר האחורית. השיר דרכנו נכתב על פרק משמעותי מאד בחייו שלו.

אשתו של רוטבליט, ארנה, חלתה במחלה שגם היום נחשבת לחשוכת מרפא, ALS. בלשונו החדה הוא מוחה, מבקר, אפילו תוקף: "ALS זו מחלה ענייה, אין לה שוק. היא נדירה. חברות התרופות לא רוצות להשקיע במחלה שההיקף שלה קטן. הן אוהבות יותר לייצר מחלות על ידי תרופות אחרות" (ראיון לנויה כוכבי בהארץ). במשך 13 שנים נאבקו במחלה, הבעל והבת מנישואיה הראשונים של ארנה, עלמה זוהר. זמרת ויוצרת בזכות עצמה. על המאבק היא כותבת (בראיון לעכבר העיר): "ההתמודדות היתה מאוד קשה, הכל בבית. יענקלה טיפל באמא שלי עד יומה האחרון. זה דבר שלא שוכחים. עברנו הכל בתוך הבית. לא צריך להיות פרויד בשביל להבין את ממדי הצלקת". יתכן שהשיר היה אחת הצלקות.

השיר "דרכנו" נכתב ב-1986, ימי ראשית המחלה. אז עדיין יכול היה לשיר לה: "עוד שדות פורחים יש לפנינו". וגם "כל הטוב עודנו לפניך", אז עוד היה מקום לעתיד ורוד. אבל הוא מודה שבתקופה ההיא לא ידעו כלום. הם חיפשו בארץ, בצרפת, "עד שהגענו ל[רופא] אחד שאמר לנו ש'חבל על הזמן, אם הייתם באים אלי הייתם יודעים מיד'" (בראיון לנויה כוכבי בהארץ). אולי, אם היו יודעים מיד, לא היה נכתב השיר האופטימי הזה.

השיר הוקלט ב-1989, תשע שנים מאוחר יותר נפטרה ארנה רוטבליט.

 

הלחן והביצוע הראשון
יזהר אשדות ודני בסן הכירו כשהראשון שירת בגלי צה"ל והשני בא להקליט שם כזמר בלהקת חיל האויר. יחד הקימו את להקת תיסלם, שפעלה עד 1983, אבל המשיכו לשתף פעולה עוד שנים רבות. השלושיה, רוטבליט, אשדות בסן שיתפו פעולה כבר בתקליטו הראשון של בסן, ובשנת 1989 עשו זאת שוב בתקליטו "הילד שבי" ושם התפרסם "דרכנו" בפעם הראשונה. השיר זכה להצלחה. יפה. לא היסטרית. לאחר השמעות נאות, הלך בדרכם של שירים רבים, וחזר להישמע בעיקר בתוכניות לילה של עורכים אניני טעם.

הנה ביצוע של השיר במעגל הטלויזיוני של דן שילון:

 

 ואז בשנת 2000, הלידה השניה
סדרת טלויזיה באה לעולם, "הבורגנים". עונה ראשונה היתה הצלחה, החלו בהכנות לעונה השניה. איתן צור ואסף ציפור, יוצרי הסדרה רצו שבפרק האחרון יושר "שיר שיש בו מסר מריר, אבל גם אופטימי", כך הגדירו זאת לקובי בן עטר, היועץ המוסיקלי של הסידרה, והוא היה זה שהציע להם את "דרכנו". השיר עובד מחדש על ידי יזהר אשדות עצמו, והוקלט מפי שתיים משחקניות הסדרה, חני פירסטנברג ושרית וינו-אלעד. הן מוכרות בעיקר כשחקניות, והנה דוקא הן, העלו את השיר לגובה. העונה החלה משודרת והרבה לפני הפרק האחרון, שבו שובץ השיר, קרו לו שני דברים, החליטו לשחרר את הביצוע הזה ופרצה האינתיפדה השניה.

השיר זכה להצלחה עצומה. היה עשרה שבועות רצופים בראש המצעד של רשת ג' (השווה את השיא של "הללויה"), בסך הכול צעד השיר במצעד 21 שבועות, והיה לאחד השירים המצליחים ביותר במצעדי הפזמונים. בשנת 2002 היה שיר השנה, בכמה מהתחנות המרכזיות. ההצלחה הזו עוד מועצמת כאשר אנו מתייחסים לכך שמצעדי פזמונים נועדו לשירים חדשים והנה, זו פעם ראשונה שגרסת כיסוי הצליחה כל כך.

וזה לא הכל, יש שירים שנופלים על תקופות שמזניקות אותם. ממש בעת שיצא הביצוע המחודש, פרצה האינתיפאדה השנייה, והשיר התאים מאד מאד. הוא עודד את עם ישראל והעלה את מפלס האופטימיות. אפילו ראש הממשלה אריאל שרון התייחס לשיר באחד מנאומיו. הוא טעה בשמו של השיר (קרא לו: "לא קלה הדרך") ובשמו של המלחין, במקום יזהר קרא לו "זוהר" ויש כאלה שששמעו שבמקום אשדות, אמר "אשדוד". מגיש תוכנית רדיו שאיני זוכר את שמו, אמר שלהגיד ליזהר אשדות, זוהר אשדוד זה בערך כמו להגיד לשרית חדד, שרה חדרה.

סיפור-רון זה מתפרסם בעצם ימי מגיפת הקורונה, אז לסיום, נקשיב שוב לשיר ומותר לנו להיות אופטימיים. "עוד מעט יובס השקט" כתב לנו רוטבליט "המולת היום תתחיל לבקוע", ואז "לא תלכי לבדך", וגם אנחנו לא נלך לבד, נחזור להיפגש ואפילו להתחבק (רק אל תשכחו לחלוץ נעליים בכניסה).

הנה הקלטת השיר עם שילוב תמונות מהסדרה "הבורגנים".

 בשבת 4.4.2020, השמעתי את סיפור השיר בפינתי "איך שיר נולד" בתוכנית השבת של שמעון פרנס בגלי צה"ל

עטיפת פסקול הסדרה - ה'בורגנים'