מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג Chrome ו- Firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייה
סגירה

יוצא לאור - גם השיר וגם מחברו

ב- 1977 כשאהוד בנאי, היה עדיין בלתי מוכר לציבור הרחב, רק התחיל לכתוב למגירה, התנחל בבית נטוש בוואדי ראש פינה. הוא קרא לו (בכתבה במגזין "מסע אחר"): "הוואדי שלי – ומיד הוסיף - נכון, הוא לא רשום על שמי בטאבו, אבל בכל זאת כתוב בפרקי אבות, 'קנה לך חבר', אז קניתי לי אותו כחבר, והוא רשום על שמי עמוק בתוך הנשמה". שנה היה שם אהוד בנאי והבשיל. משם הוא יצא לאור. והמקום נקשר לחשבון שבא פעם אהוד בנאי לסגור בוואדי ראש פינה. קצת מוזר, אהוד בנאי בא לסגור חשבון. אבל החשבון קשור לַשיר.

אחת לכמה זמן מגיע אהוד בנאי לבקר בוואדי ההוא. לחזור אל האנשים ואל הבתים שביניהם חי שנה. אז, היה שם ערב רב של אנשים שזזו הצידה מתל אביב, הרפתקנים, חוזרים בתשובה, טיילים מארצות רחוקות ואמנים. למשל היתה דרורה חבקין, שגם גידלה שם צמחי מרפא, עד שנפטרה ונקברה בראש פינה. והיה נחמן פרקש, העבריין הנמלט שכל המדינה פחדה ממנו בשנות השישים, שעלה לגליל לנגן בחליל, והיו עוד דמויות ציוריות.

לאיזה שביל התכוונת כשכתבת "השביל הזה מתחיל כאן"? שאלתי את אהוד בנאי. והוא סיפר על השנה ששהה בראש פינה ב- 1977, ואיך, יום לפני שעזב שאל אותו חבר לאן הוא נוסע. הוא השיב "לכרתים" ואז אמר לו החבר: "אתה רואה את השביל הזה? הוא עולה מכאן וממשיך לצפת ומשם הוא ממשיך לחיפה ומשם הוא ממשיך על הים והוא מגיע עד לכרתים".

השביל בראש פינה עליו נכתב השיר

בתמונה, ראש פינה העתיקה, ליד המקום שבו "השביל הזה מתחיל כאן". צילום - עדי אדר, מתוך הספר שלנו "שיר לדרך".

ואהוד בנאי נסע ומצא בכרתים את ההמשך של השביל הזה, בדיוק כמו שאמר לו החבר. ושם גם מצא מישהו שיהיה משמעותי בחייו, בדיוק כמו שאמר לו החבר שיקרה.
באותה השיחה אמר לי אהוד בנאי סתם "חבר" ולא שאלתי מי ומה. בהמשך יתגלה שהיה זה מישהו משמעותי מאד.

 

ראש פינה העתיקה

בתמונה, השביל העולה בנחל ראש פינה. צילום: רוית באתר טיולים ואתרים.

16 שנים אחר כך, והוא כבר אמן מוכר ואַהוד, ביקר שוב אהוד בנאי בראש פינה. באותה כתבה ב"מסע אחר" סיפר: "רגע לפני שעזבתי את המושבה אמרתי לעצמי שהנה אני כאן כבר שלושה ימים ולא הייתי בוואדי, והחלטתי להציץ, להגיד שלום, להיפרד".

הוא החנה את מכוניתו הביט אל הוואדי "שנפתח אלי כמו רחם" ואז נזכר באותו המשפט אודות השביל והשיר פשוט זרם ממנו בבת אחת: "השביל הזה מתחיל כאן, בין סניף בנק למעיין, לא סלול לא תמיד מסומן, השביל הזה מתחיל כאן...".

השיר נכתב ונכלל באלבום עוד מעט שיצא ב- 1996, (זה האלבום שהביא גם את הלהיט הגדול "מהרי נא") והצליח מאד.

האלבום - עוד מעט

ניתן לומר שהיציאה לאור של אהוד בנאי החלה אז, במקום ההוא, בראש פינה.

אז מה לכל אלה ולסגירת חשבון?

נחמן פרקש

בעוד אחד מביקוריו הבאים של אהוד בנאי באזור, החליט להיכנס לקדיתא, ישוב גלילי כמו מנותק מהמאה ה- 21, ליד קברי רבי טרפון, ואלקנה אבי שמואל הנביא. למה קדיתא? כי שם התגורר העבריין בדימוס שהזכרתי קודם, נחמן פרקש, שהארץ הפסיקה מזמן לפחד ממנו. ולמה בא בנאי לפרקש? גם בגלל הנוסטלגיה, גם בזכות החברות, אבל גם כדי... לסגור חשבון.

אהוד מצא את הבית בו שהה נחמן פרקש, נכנס, נעמד מולו וזרק: "באתי לסגור חשבון", כשאתה אומר דבר כזה לעבריין, וגם אם הוא כבר עמוק בפנסיה, אתה די מסתכן. אבל אהוד בנאי, בלתי צפוי כמו אהוד בנאי, המשיך מיד ואמר לפרקש: "יש לנו ענין כספי לא סגור" ומול פניו התמהות של פרקש סינן: "אני חייב לך כסף". איזה כסף? השתומם פרקש, שגם אם תמיד היה לוקח כל כסף שהזדמן לו, הרי זו פעם ראשונה שמישהו בא מיוזמתו ומציע לו כסף. "אמרתי לו – המשיך אהוד - שאני חייב לו כסף בעבור תמלוגים שקיבלתי על השיר 'יוצא לאור' שיש לו חלק בו".

כן, זה ה"חבר" שהזכיר אהוד בנאי בשיחתנו הראשונה, ה"חבר" שאמר לו, עשרים שנה קודם, את המשפט על השביל, המשפט שעליו בנה את השיר.

הסיפור ממשיך די מצחיק, כי פרקש לא הכיר את השיר, אהוד המשיך וסיפר: "שרתי לנחמן את השיר. הוא אמר שזה שיר יפה מאוד, הדליק עוד סיגריה ושאל מה בדיוק החלק שלו בשיר הזה. שאלתי אותו אם הוא זוכר את הלילה ההוא ליד האש בוואדי ואת מה שאמר לי. 'לא' - הוא אמר – 'אני לא זוכר שום דבר'".

סוף דבר, אהוד בהחלט עזר לנחמן פרקש, ועשה זאת יפה, בתירוץ של תמלוגים על השיר. פרקש נפטר בודד וחסר כל באוגוסט 2014. חבריו פרסמו את אחת ממודעות האבל הכי מיוחדות ואוהבות שנראו כאן

מודעת אבל לנחמן פרקש ז''ל

סוף דבר

נפלה בידי זכות גדולה, לשיר את "יוצא לאור" יחד עם אהוד בנאי, וממש במקום שעליו נכתב. ברחוב העתיק של ראש פינה, ליד המקום בו מתחיל השביל. זה היה באזכרה לבן אורן ז"ל, בנם של ידידי נגה ועקיבא, שנפטר בעת שירותו כחייל, ממכת חום ליד עין גדי. 

לקראת יום השנה ללכתו מעמנו, פנה אלי עקיבא ושאל אם אני יכול לעזור לו ליצור קשר עם אהוד בנאי. "בן אהב אותו מאד. אולי נזמין אותו לאזכרה?". בעזרת ידיד משותף, המוסיקאי ג'ורג' יוסוף סמעאן, המלווה את בנאי ומקליט איתו, הגענו אל הזמר הנערץ על בן. אהוד בנאי הגיע ואף סירב לקבל שכר על הופעתו.

ואז, בערב המרגש, בגן הבית העתיק, שרנו ביחד את "יוצא לאור". ותוכלו לשמוע, קצת לפני תחילת השירה, את אהוד בנאי מספר שהמקום עליו כתב את השיר, הוא המקום בו אנו שרים עכשיו.

מתנצל על איכות ההקלטה והצילום הביתיים. לאחר הקליפ הזה מההופעה שלנו, מיד כאן בהמשך, תמצאו ביצוע בצילום מקצועי.

 

וכמובטח, הנה אהוד בנאי מבצע את יוצא לאור, בחרתי בביצוע בהופעה חיה במצדה, לא רחוק מהמקום בו נפטר בן אורן ז"ל ממכת חום.

אהוד בנאי