מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג Chrome ו- Firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייה
סגירה

דזדמונה ודדי בן עמי

הייתי קצת אחרי סיום י"ב כשברדיו לא חדל להתנגן השיר "דזדמונה" (גד קינר ומתי כספי) הזמר לא היה מוכר משום שיר אחר. לא לפני ולא אחרי. דדי בן עמי

הנה השיר ולא בביצוע המוכר מהתקליט אלא מהקלטה שאיתר חוקר הזמר דודי פטימר, מתוכנית הרדיו תשואות ראשונות 1970 בעיבוד נהדר של שמעון כהן. זו התוכנית ש"עשתה" את דדי בן עמי לכוכב.

עברו שלושים שנה
במסגרת תחקיר גדול שערכתי על המנון המדינה, נתקלתי בהקלטה נהדרת של אחד השירים שהוצעו להיות ההמנון. שם השיר, "שם במקום ארזים" (מילים ביידיש יצחק פלד, תרגום א.א.פומפאנסקי, המלחין לא ידוע) המפתיע היה שמו של הזמר בהקלטה שמצאתי. דוד רפאל בן עמי פיינשיל. משהו צלצל לי מוכר. היתכן ש"דוד" היה פעם "דדי"? ו"פיינשיל" היה "בן עמי"? היתכן שזהו אותו הזמר מ"דזדמונה"? 
חיפשתי את תמונתו. מצאתי. לא יכול להיות שזה הוא. זו טעות. ודאי יש עוד דוד בן עמי. אבל זה היה הוא. הנער הצעיר מנהלל, כוכב הזמר הלוהט מהרדיו, עכשיו היה עטור זקן עבות לבן כשלג. אבל, פרט למראה, היה הכל מתאים. קולו של דוד פיינשיל היה ממש קולו של דדי בן עמי. הנה השיר בקולו של (אם תרשו לי) דדי בן עמי. סיפורו של השיר מרתק ואולי אספרו במקום אחר.

שם במקום ארזים השיר שהוצע כהמנון המדינה.

עוד כמה מילים על דדי בן עמי
נולד ב-1950 בנהלל כבן למשפחת מייסדים, שירת בלהקות פיקוד דרום וצפון, התפרסם בלהיטו היחיד, "דזדמונה", נדד בעולם, ניסה בודהיזם ואלוהים נוספים ולבסוף גילה את היהדות והחסידות. חזר בתשובה והשתקע בירושלים. כל ימיו היה שב ובא אל העמק, מבקר בנהלל ועובד בשדה על הטרקטור, כל ימיו המשיך לשיר, להופיע, להקליט. במסגרות דתיות, טישים, התועדויות, כנסים גדולים. ותמיד במקצועיות מלאה, עם תזמורות מעולות ועיבודים עשירים. עם השנים התחמם לטעמי קולו והשתבח. עיניו המשיכו להפיק טוב לב, רגישות וחכמה.

ב-2005 הפיקה מחלקת המורשת של הטלויזיה הישראלית סרט בן 50 דקות "מנהלל לירושלים". על האיש ועל המהפך שעבר. הבמאי אשר בן-שושן. סרט מרתק עם הרבה מאד מוסיקה מפיו של... דדי בן-עמי. קחו לכם את הזמן, מומלץ מאד מאד (כמה פעמים ראיתם חסיד נוהג על טרקטור???)

 

עד ש...
כשהיה לי ברור שזה האיש מהשיר ההוא, יצרתי איתו קשר. שוחחנו על השיר שהוצע כהמנון, סיפרתי לו על גלגוליו המרתקים,  קיבלתי ממנו תקליטור שלם של שיריו.
עד שפתאום נתקלתי שוב בשמו: "בערב שמחת תורה תשפ"א נפטר הרב דוד רפאל בן עמי פיינשיל מקורונה". שוב מבזיקה המחשבה שאולי זה לא הוא, אבל שוב, אין מקום לטעות. דדי בן עמי נפטר מקורונה.

רק לשמוח יש
גם בעת שאני כותב שורות אלה, עת קשה היא לישראל. ודדי בן עמי שר שהרבי אומר שצריך רק לשמוח. הנה הוא בשיר שהכרנו מתנועות הנוער, והוא החזיר אל מקורותיו.
יהי זכרו ברוך.

רבי נחמן אומר לא להתיאש

והסוף נקשר גם למחבר ההמנון
ואם תרצו, הנה מעגל קטן נוסף. את דדי בן עמי במתכונתו החדשה גיליתי דרך שיר שהוצע להיות המנון המדינה. מחברו של "התקוה" שבסופו של דבר נבחר להמנון, נפתלי הרץ אימבר, נפטר ממש באותו התאריך. ערב שמחת תורה רבא. לפני 111 שנים.

 

דזדמונה ודדי בן עמי