דרישת שלום חמה
השיר דרישת שלום נכתב לשירותרום 1985. "מחורצים ענפי הזית, כפני הותיקים" כתבה רחל שפירא המשוררת חברת קיבוץ שפיים. "כן, לנגד עיני עמדו פניהם של הותיקים שלנו", אמרה. את השיר הזה שלפה מהמגירה כשבאה אליה ירדנה ארזי לבקש שיר לאלבום חדש. היא מסרה לה את לחנו של יאיר קלינגר, שכבר זכה למילים שלא דיברו אליה. אחרי כמה ימים נפגשו שוב ורחל שפירא הראתה לה את השיר הזה. "דרישת שלום".
הביטה הזמרת במילים, חזרה וקראה ופסקה: "לא ילך! שיר עברי לא יכול להתחיל במילה מחורצים, חפשי בבקשה משהו אחר". הבטיחה רחל שפירא לחזור אל המקורות ולבדוק את התאמת המילה, והזמינה את ירדנה לחזור אליה כעבור שבוע.
"הלכתי אל המקורות – סיפרה לי המחברת – לאן הלכתי? אל עץ הזית. וככל שהבטתי בו ראיתי שאכן, ענפיו כפני הותיקים. שהם אינם קמוטים, אינם חרושים, אינם מכורכמים, כפי שלעתים נוטים לומר, הם מחורצים, שזו מילה שיש בה ביטוי לחוכמת החיים, לאהבה ולרכות. כשחזרה אלי ירדנה אמרתי לה שעיינתי במקורות וזו המילה המתאימה. נו, אם זה מה שמצאת במקורות, אקבל את זה גם אני, אמרה ירדנה בלי לשאול יותר מדי. וכך נשאר השיר. מחורצים ענפי הזית".
השיר הוקלט לתוכנית השירותרום ונכלל באלבום שנשא את שמו, דרישת שלום.
הלחן של יאיר קלינגר, השנה 1985.
.
דרישת שלום (רחל שפירא - יאיר קלינגר)
מחֹרצים ענפי הזית
| בואי נכונה שעת ערבית לאט נגמלת |
וכאן שואלת אותי רחל שפירא, "את הבית השלישי אתה מכיר?" אודה שנבוכתי.
אכן, יש בית נוסף, לא הכרתי אותו, הוא אינו מופיע בהקלטה המקורית ולכן פחות מוכר בציבור.
"שעת בין הערביים היא השעה האהובה עלי - אמרה - שעת התחלפות הצבעים, שעת המעבר בין חלקי היום, ועליה נכתב השיר" הנה הבית הנוסף, הנה היא שעת בין הערביים
ויד סמויה כמו אוספת
את כל המכאובים
אף משאלה לא מתעייפת
לראות זמנים טובים
למצוא שמחה בתוך העצב
לחיות בין אוהבים
אם קרובה את שעת החסד
היכנסי לכאן ושבי
בואי רוח ים....
הנה השיר בביצוע הראשון המקורי (עדיין ללא הבית השלישי).
ירדנה ארזי עם להקת הנח"ל, שירותרום 1985.