מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג Chrome ו- Firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייה
סגירה

שיר שמח בהוראת ראש הממשלה

הסיפור מתחיל בפורים תשי"ד, 1954, משה שרת ראש הממשלה (שאך לפני שלושה חודשים החליף את בן גוריון), נכנס למועדון מילוא, מעוז התרבות של מפלגת השלטון, מפא"י ומצא את כל הנוכחים בראש מושפל. ומדוע היו הראשים מושפלים? נחזור מעט לאחור.

חמש שנים קודם לכן, בט' באדר תש"ט (10.3.1949), נכבשה אילת. מפקד הפלמ"ח יגאל אלון כתב אז מכתב לבן גוריון, ראש הממשלה שאך זה נוסדה, ובו הגיש את אילת מתנה לעם ישראל ליום טרומפלדור, שחל יומיים אחר כך. ב-י"א באדר. הנה המברק החגיגי הקושר בין המועדים.


 

באותה השנה, 1954, ט' באדר, ארבעה ימים לפני פורים, התקיימו חגיגות חמש שנים לשחרור אילת. אוטובוס שחזר מהחגיגות, נקלע למארב מחבלים, במעלה עקרבים שבמוצא המכתש הקטן, מדרום לדימונה. אחד-עשר מנוסעיו נרצחו. האסון קרה ביום רביעי, 17 במרץ 1954, ערב פורים חל למחרת, יום חמישי, הארץ היתה בהלם, בתל אביב היו הפנים נפולים. 

שרת נכנס למסיבת פורים במועדון הידוענים של המפלגה, נשא עיניו וראה את המבטים הנפולים. אבל פורים היום, צריך לעשות מעשה. לפתע הבחין ראש הממשלה בישועה שתוציא את האירוע מהבוץ. בין המסובים גילה את שני היוצרים המוכרים והאהודים, יעקב אורלנד ומרדכי זעירא. כך זה היה אז, הכוכבים הכי גדולים היו נפגשים בבית המפלגה... 

משה שרת אחז בזרועות השניים, משכם אל המטבחון, המהדרים יאמרו שגם הניח לפניהם בקבוק ברנדי (יש הטוענים שגם נעל אחריהם את הדלת) והורה להם לצאת מהחדר רק כשיהיה בידם שיר שמח.
וכך היה. אחרי זמן לא רב יצאו השניים מן החדר מבושמים כראוי לחג הפורים ובידם שיר שאכן נקרא כנוסח ההוראה: "שיר שמח".

 

ביצוע בכורה עולמי מפי ראש הממשלה
עוד אנקדוטה בדבר הביצוע הראשון של השיר. משה שרת בא ממשפחה מוסיקלית, אחיו היה המלחין הנערץ יהודה שרת, אחותו רבקה היתה מורה ידועה לפסנתר, בקיצור, גם הוא ידע לקרוא תוים. צמד היוצרים העליז היה מודע לעובדה זו. כשיצאו, ובידם דף המילים והתוים של השיר, מסרו אותו היישר ל... ראש הממשלה, וציוו עליו לשיר איתם.
וכך, על פי מקורות יודעי דבר, ביצוע הבכורה של השיר היה מפיו של ראש הממשלה.
 

ביצועים מוכרים

הביצוע המוכר ביותר של השיר הוא של הצמד אסתר ואבי עפרים.
 

וכאן שוקולד מנטה מסטיק בביצוע חדש יותר

ולסיום, הנה הסיפור-רון בדרך נוספת. בפורים קודם, הבאתי את עלילות השיר הזה גם בפינה הרדיופונית שלי בתוכנית "העונג השישי" של שמעון פרנס בגלי צה"ל. הנה ההקלטה:

יעקב אורלנד (מימין) ומרדכי זעירא