מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג Chrome ו- Firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייה
סגירה

אנחנו ואתם

 

שודר בפינה "איך שיר נולד" בתוכנית "העונג השישי" של שמעון פרנס בגל"צ 29.12.2017

שמעון, אתה נותן מדי פעם בסוף הפינה שלנו את כתובת האתר שלי, ולא תאמין מי כתב אלי. אחד, שוקה. שוקה די נור. הוא מספר אצלך סיפורים כבר 11 שנים? אני מספר זו השנה השביעית, ואף פעם לא דיברנו ולא הכרנו, אבל בעקבות דבריך, כתב אלי ואפילו ביקש שיר. "אנחנו ואתם" של יורם טהרלב ויאיר רוזנבלום שביצעה להקת הנח"ל.

אז ככה. הסיפור התחיל באמצע שנות ה-60, בברית המועצות, בתקופה ההיא מי שביקש לעזוב את גן העדן הקומוניסטי, נחשב לבוגד. ודינו של בוגד היה הגליה לסיביר או אפילו הוצאה להורג. והנה למרות הסכנה, התחילה בגרוזיה פעילות ציונית מחתרתית. זה נשמע כמו סיפורי מרגלים, היה שם למשל יהודי עשיר, זה כשלעצמו היווה סכנה, להיות עשיר, שמו בנימין דוידאשוילי, שמימן בסתר הדפסת ספרים, נסיעות שליחים ואפילו שלמונים לסוכני ק.ג.ב. באחת הפעמים הגיעה אליהם משלחת מארה"ב. הוא שלח את הסוכנים שעקבו אחריו לאכול ולהתהולל על חשבונו, ואת האמריקאים והיהודים הגרוזינים שלח לאולם אחר ובשביל למנוע ביקורים לא רצויים, שכר את כל האולם לאותו הערב. אלף לילה ולילה.

שנתיים אחרי מלחמת ששת הימים, רוסיה בניתוק יחסים עם ישראל, שגרירות הולנד מתווכת בינינו, מתח עצום ואדם בשם בנימין אלהשווילי הוביל 18 משפחות לכתוב מכתב אל גולדה מאיר, ראש ממשלת ישראל וביקש שתסייע לחבורה לעלות לארץ. זה קרה ב-6 באוגוסט 1969 הוא הצליח לחדור את השמירה ההדוקה של כוחות הבטחון ומסר את המכתב לשגריר הולנד במוסקבה. משם הגיע המכתב לארץ, אבל רק אחרי שלושה חודשים קראה גולדה בהתרגשות את המכתב בכנסת ושגרירנו באו"ם יוסף תקוע, מסר אותו למזכ"ל האו"ם.

למה זה לקח שלושה חודשים? יש אומרים  שפשוט זה הזמן שלקח עד שהמכתב התגלגל ונמסר מיד ליד ומארץ לארץ, גולדה עצמה הסבירה, שהיא חיכתה להזדמנות מתאימה לפרסם את המכתב בוועדה בינלאומית לזכויות האדם שהתכנסה בדיוק באותו זמן, אבל יש טוענים שהממסד בארץ, חשש מהתמודדות ישירה מול ברית המועצות. עד אז לא היה כדבר הזה. מכל מקום, המכתב היה ראשיתו של מאבק שהביא לגל העליה הראשון מברית המועצות, הגל של שנות ה-70, שעלו בו כ-30,000 איש.

ואז השיר נולד. יורם טהרלב סיפר לי שהזמינו אצלו את השיר לתוכנית של להקת הנח"ל. יתכן שהיה זה קצין החינוך של הנח"ל ואולי דני ליטאי, במאי הלהקה, הוא לא זכר בדיוק. אך השיר יצא והיכה גלים. הוא סקר, כפי שיורם טהרלב עשה בהרבה שירים, היסטוריה שלמה של מאבק בשלטונות הסוביטיים, הזכיר גיבורים כמו יולי דניאל ואנדריי סיניאבסקי שנעצרו והועמדו לדין על פעילות אנטי סובייטית, והוא מזכיר הפגנות נוספות של יהודים. שרה אותו אחת מלהקות הנח"ל המצליחות ביותר, עם הסולנית הדרמטית, מירי אלוני.

וגם אני שמעון, למרות שהיום השערים פתוחים, התרגשתי כשלפני שנה, שרתי את השיר עם קבוצת מטיילים בלב הכיכר האדומה במוסקבה.