מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג Chrome ו- Firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייה
סגירה

הטיול הקטן, לפני ואחרי עזריה אלון

ולפני הסיפור, חידה: התוכלו ילדים למצוא את ההבדלים בין התמונות?

 

2 גרסאות של 'לטיול יצאנו'

 

יופי ילדים, ולמי שטרם מצא, הנה הפתרון:

2 גרסאות השיר עם הפיתרון מסומן

 

מה שהביא את נעמי שמר לשנות את החרוזים בשירה, היה מפעל הגנת פרחי הבר שבין יוזמיו היה עזריה אלון. הנה מה שסיפרה לי ללי שמר, בִתה של המחברת: "זה אחד השירים הכי מוקדמים של אמא. השיר מתאר אחד לאחד את הטיולים שעשו איתה ולא רק איתה. גבעת הדשא, הים שרואים כשמטפסים על ההר, זה הכל כנרת. ואז החל הקמפיין להגנת פרחי הבר שמאד דיבר לליבה ואמא אמרה, 'אופס אבל אני כתבתי, זה התפרסם בספר הראשון וכולם כבר שרים כך'".

בול של נעמי שמר

נעמי שמר דיברה על השינוי גם בהופעותיה, והיא עצמה ציינה שמפעל הגנת פרחי הבר היה זה שהביא אותה לשנות את השיר. הנה מה שהיתה נוהגת לומר במופע אלף שירים ושיר: "אני רוצה שתשירו שירים בלי שגיאות אבל מה לעשות שאני עצמי עשיתי שגיאות למשל כאשר כתבתי את הטיול הקטן מותר היה לקטוף פרחים ואז התחיל המפעל הגדול והיפה והדבר השתנה".

החוק להגנת פרחי הבר
בין יוזמי ומובילי "המפעל הגדול והיפה" היה עזריה אלון. לקחו בו חלק כמה חברי כנסת, במיוחד חברי הקיבוצים שבהם  (ובעיקר שני חברי הקיבוץ המאוחד, כמו בית השיטה, קיבוצו של עזריה), יצחק בן אהרן (גבעת חיים מאוחד) וישראל בר יהודה (יגור). בסופו של דבר היה זה חבר הכנסת ס. יזהר שהגיש ביולי 1964 את הצעת החוק להגנת פרחי הבר. מיד לאחר שהתקבל החוק החל מבצע האכיפה המוצלח שעזריה היה ממארגניו. באחת השיחות שלנו התגאה שהוא היה זה שהציע לגייס ילדים לאכיפת החוק. שמחתי אז לספר לו שאני זוכר בהתרגשות איך גם אני כילד השתתפתי אז בחלוקת עלוני ההסברה למטיילים שפקדו את אצבע הגליל. הצלחת המבצע נלמדת מאז ברחבי תבל ורבים מנסים לחקותו.

גביש עם עזריה אלון

תמונה אחרונה עם עזריה אלון          
סדר ט"ו בשבט תשע"ג, "מרכז יובלים", הגושרים

 

על שינוי השיר
"את ההערה שצריך לשנות את השיר – ממשיכה ללי - אמרו לה מיד עם צאת הקמפיין. היא שינתה אבל הוסיפה 'עד שזה לא יוצא בספר לא עשית כלום'. והנה בספרה האחרון, סימני דרך 121 שירים הכניסה את השינוי. אמא הספיקה לעשות את ההגהות. כבר בקושי הצליחה לכתוב אבל הראש עבד" מסיימת ללי.

השינוי עצמו הוא הברקה שירית נפלאה. למעשה שינתה נעמי שמר אות אחת בלבד, כל השאר הוא כסאות מוסיקליים בין אותיות ומילים. במקום "נשבר ענף", כתבה "ענף נשבר", מה שאיפשר לה לשמור על החריזה ובמקום "אָסַף", כתבה "סָפַר". האות היחידה ששונתה אם כן, היא, א', במקומה באה ר'.

מבריק, לא?

 

על ביצועי השיר
הביצוע הראשון של הטיול הקטן היה של נחמה הנדל בתקליטון קטן ב- 1958 מאז שרו אותו רבים, ביניהם יפה ירקוני, דודו זכאי, מיקי קם ועוד רבים. ללי שמר זוכרת שבמופע "נעמי שמר שרה לילדים ועודד תאומי עושה להם הצגות" (1971) בוצע השיר אך לא בטוחה אם שם כבר הופיע השינוי. בתקליט שיצא עם שירי המופע לא נכלל השיר ואין לנו תשובה לשאלה...

ב- 2013 יצא ספר שכל כולו הוא השיר הזה. המאיירת היא ליאת יניב והוא עשוי מפסיפסי נייר יפהפיים. המילים, כמובן, כבר בגירסה המתוקנת.

 

וכעת לכמה ביצועים נבחרים מתוך רבים רבים.

הנה דודו זכאי


וכאן מיקי קם במפעל חידוש שירי ילדים קלאסיים.

 

כריכת הספר הטיול הקטן