מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג Chrome ו- Firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייה
סגירה

שבת שלום שמעון. אני מבקש להתחיל הפעם בשירה של שיר שמעולם לא הוקלט אבל בטוח שהמאזינים מכירים אותו. אז מאזינים יקרים, מה אני שר?

(שר התשמע קולי, רחוקי שלי, בלחן שלג על עירי)

תוים של שלג על עירי

 

 

 

נו, מה זה היה? נכון, המילים הן "התשמע קולי" או בשמו הרשמי "זמר נוגה", של המשוררת רחל. אבל מה היה הלחן ששרתי? נכון, זה בכלל "שלג על עירי" או בשמו הרשמי "פירות חמישה עשר". הצירוף אינו המצאה שלי. כך כתבה אותו נעמי שמר. על המילים האלה. תיכף אספר.

שמעון, ממש היום, לפני 16 שנים, התרסקה מעבורת החלל קולומביה ועימה נספה אילן רמון, ואני רוצה להקדיש את הפינה הפעם לאילן רמון וגם לרונה שנפטרה לפני חודש וחצי.

השיר "זמר נוגה" טומן בחובו דרמה גדולה של שני אוהבים רחוקים ואמיתיים. אבל, בניגוד לנאמר במקומות רבים, השיר לא מוקדש לאף אחד. היו כמה אהובים לרחל המשוררת, אבל כשנסעה ללמוד בצרפת, פגשה את אהבת חייה, "מ.ב.". מיכאל ברנשטיין. ידעו עליו כאן כל כך מעט עד שזלמן שז"ר, נשיאנו השלישי, אחד מאהוביה, ושהיו שחשבו שהשיר נכתב עבורו, טען בפני אחותה של רחל, ש-מ.ב. לא היה ולא נברא.

אבל למה לא הכירו כאן את מיכאל ברנשטיין? אמר לי חוקר התקופה מוקי צור: "שניהם הגשימו! היא את הציונות והוא את הקומוניזם". ואכן, כשסיימו ללמוד, רחל חזרה ארצה והוא חזר לרוסיה.

"זמר נוגה" נכתב עבור מ.ב. אך ללא הקדשה בפרסום השיר. הוא נכלל בספר הראשון של רחל, שיצא ב-1927 ועם השנים הלחינו אותו רבים. בין השאר... נעמי שמר.

אבל אז התוודעה לשני לחנים שכבר נכתבו לשיר. לחן אחד הוא של המלחין יוסי מוסטקי

(שר "התשמע קולי רחוקי שלי" בלחן של מוסטקי)

תוים של מוסטקי

 

 

 

והשני המוכר יותר, של שמוליק קראוס

(שר "התשמע קולי" בלחן שמואליק קראוס)

תוים של שמואליק קראוס

 

 

 

נעמי שמר שמעה את הלחנים החדשים וגנזה את שירה שלה. כך סיפרה לי ביתה, ללי שמר.

אבל למזלנו, זמן קצר אחר כך, התבקשה לכתוב שירים למחזמר חדש, מסעות בנימין השלישי, וכך הרווחנו את השיר "שלג על עירי".

פקדתי השבוע עם טיול מזמר, את קברו של אילן רמון, ובדרך שרנו את שני השירים.

את הקשר בין התשמע קולי לאילן רמון יצרה רונה. כל בן זוג של איש צוות במעבורת, התבקש לבחור שיר השכמה לאחד הימים ורונה בחרה להשמיע בתורה לאילן את המילים "התשמע קולי רחוקי שלי". ה"השכמה" אגב, היתה שמעון, באחת בצהרים לפי שעוננו. בדקתי. מנהלת הבקרה הסתבכה קלות כשהכריזה שהלהקה השרה היא "הקלונות הגבוהים". וכך היה זמר נוגה לשיר העברי הראשון ששודר בחלל. כמה ימים אחר כך קיבלו משמעות מצמררת המילים האחרונות של השיר: "אחרון ימי כבר קרוב אולי... אחכה לך כחכות רחל". רחל המשוררת חיכתה עד אחרון ימיה למיכאל ברנשטיין, ורונה חיכתה עד אחרון ימיה לאילן רמון.

 

התרצו עוד סיפורים כאלה?

מלאו הפרטים כאן בהמשך אחרי הסרטונים