מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג Chrome ו- Firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייה
סגירה

חנהל'ה התבלבלה

שודר בפינה "שיר השירים אשר לעפר גביש" בתוכנית "העונג השישי" של שמעון רנס בגל"צ 29.3.2013

חג שמח וכמעט עונג שבת שלום, לך שמעון ולמאזינים.

בטרם אעלה את בקשתי לשיר, הרשה לי לפתוח פינתנו בשאלה מעט אישית, אקוה שתתמודד עמה ותענה ביושר ובפתיחות. שמעון, רק את האמת, מצות, בפסח, מתי אתה מתחיל לאכול? האם קורה שאתה חוזר מהסופר, חבילת מצות בסלך, ואתה מנשנש קצת? אני מניח שכן.

ובכן, רע מאד. כמו שאמרה הצדקת ג'וליה רוברטס (בסרט אישה יפה) big mistake! אומר לך מה פסקו חכמים בעניינך ולמה אתה דומה. בתלמוד הירושלמי מסכת פסחים פרק י' הלכה א' נכתב במפורש: "האוכל מצה ערב הפסח כאילו בא על ארוסתו בבית חמיו". הנה אפרש. בתרבותנו, עת לכל דבר וזמן לכל חפץ, וארוסתנו, אמורה, עד ליום נישואינו לישון בבית אביה, חמנו לעתיד, ואנחנו לא אמורים להסתובב שם. אחרי החתונה היא באה אליך ואז מותר לך לבוא אליה. מקווה שלא התבלבלת, כי ה"לבוא" הראשון זה פשוט לבוא והשני, משמעו... to come.

בקיצור, לאכול מצה לפני המועד זה כמו לעשות סקס לפני המועד.

עכשיו בוא נגיע לשיר שבחרתי היום, והשיר עוסק בכמה היבטים של סוגיית תזמון היחסים. אולי יפתיע אותך אבל אני מבקש להשמיע שיר היתולי ותמים, אך מסתבר שמאחוריו הסתיר נתן אלתרמן תשובה בדיוק לשאלה שלפנינו. השאלה מבלבלת וגם חנהל'ה התבלבלה. כן, זה השיר.

השיר עבר גלגולים רבים, אלתרמן עצמו כתב אותו פעמיים וכנראה שגם הוא התבסס על גירסה קודמת. השיר נכתב לנשף פורים בשנת 1933 או 34 וברוח הפורים הוא בנוי על רעיון "ונהפוך הוא". קורים בו כל מיני דברים הפוך מהמקובל, והדבר הראשון הוא לבוא אל הארוסה כשהיא עוד בבית הוריה, או בלשונו של אלתרמן: לעשות "ירח דבש לפני החתונה". ואלתרמן גם מביע פה עמדה וטוען שזה מקור לצרות, "ירח דבש לפני החתונה", מביא ל- "זפת אחרי הדבש". אז חכמינו מזהירים אותנו, שזה מתחיל בסקס לפני החתונה וזה עלול להגמר באכילת מצות לפני הפסח. ראה הוזהרת.

ההמשך אגב, גם הוא ברוח ונהפוך הוא, נולד ילד כשהכלה בכלל עוד בתולה, ואז הרבי נאלץ לעשות בדיקת... אימהות: "נחכה עד שיגדל, אז אותו מפיו נשאל, מאין באת מנוול".

המון הדבקות יש בשיר הזה, הרבה הוסיפו לו שורות משלהם, ובכרם התימנים נהגו להדביק באחוריו את שיר השירים (פרק ב' פסוקים 4-5): כי הביאני אל בית היין ודגלו עלי אהבה. וזה מביא אותנו לקשר נוסף לחג הפסח, כי בפסח קוראים את מגילת שיר השירים.

אגב, שמעון, בתחילת התכנית ביקשתי ממך גילוי לב ואכן היית, אז עכשיו הרשה גם לי גילוי לב, בענין "האוכל מצה לפני הפסח כאילו בא על ארוסתו בבית אביה", עם כל הכבוד לחכמינו, אני ניסיתי את שני הדברים, ואין מה להשוות.

חג שמח.