מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג Chrome ו- Firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייה
סגירה

למען אחי ורעי

בדצמבר 1985 חגג קיבוץ יפתח יובל 50 ל-"חבר לשם כבוד" פרופסור ויקטור בריילובסקי, אסיר ציון ומסורב עליה שהיה אז עדין במוסקבה. כחלק מהמאבק לשחרורו ועלייתו ארצה, אומץ בריילובסקי, לימים ח"כ וסגן שר, על ידי הקיבוץ שלי, קיבוץ יפתח שעל גבול הלבנון. החגיגה כללה ברכות, נאומים, שיחת טלפון מרגשת עם בריילובסקי עצמו ושירה עם שרהל'ה שרון. רק שנתיים קודם לכן נסעה מלכת השירה בציבור ומי שהובילה את תכניות השירה הראשונות בטלויזיה, לברה"מ, והופעותיה עוררו גלי התרגשות שם וכאן. למסיבת יום ההולדת וערב השירה לבריילובסקי, הציעה שרהל'ה שרון שנקרא "למען אחי ורעי".

למען אחי ורעי
השיר "למען אחי ורעי" נכתב על ידי שלמה קרליבך (1939 – 1994). על קרליבך סופר ונכתב רבות ולא נאריך כאן. המתעניינים מוזמנים לגלוש לערכים על שמו בויקיפדיה, ובחב"דפדיה. הרב שכונה "הרבי המרקד" קירב לבבות ליהדות באמצעות שיריו והופעותיו. הוא יצר זרם בשירה החסידית ובזמר העברי, היה אחד הכותבים הבולטים בפסטיבלי הזמר החסדי בשנות ה- 70-80 ולקח חלק גם במאבק למען יהודי ברה"מ. לשיר למען אחי ורעי היה תפקיד מרכזי במאבק זה.

קרליבך

"למען אחי ורעי" הוא חלק מפסוק ח' בפרק קכ"ב בתהילים. הפרק ובו תשעה פסוקים בלבד, נתן ממילותיו לנואמים, מנהיגים, עיתונאים, אמנים, וכמובן, למלחינים. שירים רבים ומוכרים מבוססים על פסוקיו, ביניהם, "שמחתי באומרים לי בית יהוה נלך" (פסוק א') "עומדות היו רגלינו בשעריך ירושלים" (פסוק ב'), "ירושלם הבנויה כעיר שחברה לה יחדיו" (פסוק ג'), "שאלו שלום ירושלים" (פסוק ו'), "יהי שלום בחילך שלוה בארמנותיך" וכאמור, "למען אחי ורעי אדברה נא שלום בך" (פסוק ח') שהולחן כמה וכמה פעמים.

אלבומו של קרליבך

השיר בלחנו וביצועו של ר' שלמה קרליבך, הופיע לראשונה על תקליט בשנת 1974, בהקלטת הופעה חיה במועדון "צוותא"התל-אביבי (בתמונה משמאל). הימים להטו במאבק למען "יהדות הדממה" והשיר היה מיד לאחד מהמנוני המחאה. למען אחי ורעי הושר בהפגנות, תקליטים עם ביצועיו הוברחו מעבר למסך הברזל, שמו ניתן ככותרת לספרים, עצרות הזדהות, כתבות עיתונאיות ואינספור ערבי שירה, כדוגמת זה שתואר לעיל. השיר בוצע על ידי מבצעים רבים, הונצח בתקליטורים וסרטים שרבים רבים מהם נמצאים באתרי הרשת השונים.

השיר והמאבק למען יהדות ברה"מ
הביקורים בברה"מ בשנים ההן היו מסוכנים, ה-ק.ג.ב. היה בכל פינה, אנשים הלשינו זה על זה, משפטים והגליות היו לשגרת יומיום, ובתוך מציאות זו ניסתה מדינת ישראל לפעול לעידוד רוחם של היהודים, ולשמירת הקשר איתם. ישראלים לא הורשו להיכנס לברה"מ, אלא בהזדמנויות נדירות למדי, פסטיבלים בינלאומיים, משחקי ספורט ותערוכות, כדוגמת יריד הספרים הבינלאומי שעליו יסופר בהמשך. שאר הקשרים התבצעו באמצעות בעלי דרכון זר, ישראלים ואחרים, כדוגמת הרב שלמה קרליבך, אזרח ארצות הברית.

מספר חיים בומש, מנהל ישיבת ההסדר בקרית שמונה, האוסף את סיפורי הרב קרליבך, מבצע את שיריו ומעלה בימים אלה ערב לציון יום פטירתו: "הרבי היה מעורב במאבק ההתעוררות היהודית, הוא נסע והופיע שם כשה-ק.ג.ב. עוקב אחריו. כמה שירים שכתב נקשרו למאבק הזה ובהם עוד אבינו חי ו-למען אחי ורעי".
 

שרלה שרון

גם שרהל'ה שרון לקחה חלק במסע הציבורי למען יהודי ברה"מ וגם עבורה היה לשיר תפקיד מרכזי: "את למען אחי ורעי אני שרה כל הזמן, עד היום. בשנים 1981 ו- 1983 השתתפתי ביריד הספרים הבינלאומי במוסקבה. בין שתי הנסיעות הנחיתי תכנית ברשת ב' שכוונה ליהודי ברה"מ. כל שבוע לימדתי שיר וסיפרתי על מה שקורה בארץ ועל מה שראיתי בדרך לאולפן, כשנסעתי שוב ב- 83 אמרו לי ששומעים את התכנית. לתכנית קראתי למען אחי ורעי".

על אותה נסיעה שניה סיפרה לי שרהל'ה שרון: "הייתי היחידה שנסעה לשם פעמיים, דבר שהיה כרוך בסיכון אישי רב. אבל אבא שלי, שהיה בעצמו שליח, ועשה שמח במחנות המעצר בקפריסין, שמע שאומרים לי שלא בטוח שאחזור ואמר לי 'אז את חייבת לנסוע'. הבאתי במטוס, עם כל הספרים והחומרים מהארץ, גם שירונים מהעמק. כל ערב, אחרי שהסתיימה הפעילות ביריד היה ערב שירה. שרנו מתשע עד אחת עשרה, ואז היו עוברים ודופקים על הדלתות שנפסיק לשיר. בגלל שהייתי בחורה יחידה ישנתי בחדר לבד, וזה היה פחד גדול. עקבו אחרי כל הזמן, הטרידו, היו מעירים אותי בשלוש בלילה כאילו כדי לבדוק אותי. דיברנו בינינו בפתקים כי ידענו שמקליטים אותנו, משלושה קילומטר. היה מפחיד. הרסני".

בערב "למען אחי ורעי" שהתקיים ביפתח ליובלו של ויקטור בריילובסקי, בהנחיית שרהל'ה שרון, נדלק גם בי החיידק הרוסי. באצבעות רועדות חייגתי אליה לאחר האירוע ושאלתי: "איך נוסעים לשם?". קיבלתי את השמות והטלפונים, כעבור כחמש שנים הצלחתי גם אני להגיע למוסקבה, במידה מסוימת בזכות אותו השיר (בתמונה מטה, ב-1991 ). לאחר הנסיעה ההיא הגיעו עוד שלוש שליחויות ובכולן היה ל-למען אחי, חלק משמעותי.

גביש בכיכר האדומה במוסקבה
אינספור ביצועים
"גם במלחמת יום כיפור הגיע הנה הרב קרליבך - מוסיף חיים בומש - כבר במהלך הקרבות עבר בין החיילים הופיע ועודד". וכמובן שאחד השירים המובילים, והפעם במשמעות נוספת, היה למען אחי ורעי.
הנה הוא בביצוע השיר בטלויזיה הישראלית, באותה השנה, 1973.



כאמור, זמרים רבים ביצעו את שירי הרב שלמה קרליבך. השיר הראשון שלו שהתפרסם בארץ היה והאר עינינו בביצוע השלושרים. אחרי יותר מ-40 שנה חנן יובל חנן יובל עדין נרגש: "פגשתי את הרב לפגישה קצרה בשנת 69, לקראת הפסטיבל החסידי הראשון, זכינו אז במקום שלישי עם והאר עינינו שלו. שנה וחצי אחרי זה שרתי עם שובבי ציון, שוב בפסטיבל, את חמדת ימים ואחר כך את, ישראל ישראל". חנן יובל היה גם הראשון שהגיש ערב מלא לזכרו של קרליבך. זה היה בפסטיבל ערד בשנת 1995, כשנה לאחר פטירתו. גם עבורו היתה ל-למען אחי, משמעות רבה: "אנחנו שרים אותו בכל ערבי קרליבך שלנו, אך אחד הביצועים המרגשים ביותר של השיר היה ב- 2010 כשהוזמנתי להופיע בפני אנשי כת המקויה ביפן. הם אוהבי ישראל ואוהבי זמר עברי והמוסיקה שלהם היא בעיקר השירים של קרליבך. ההתרגשות היתה גדולה כש-4000 איש שרו איתי את למען אחי ורעי":



והנה אהוד בנאי בהתכנסות למען החלמתו של הרב מנחם פרומן. עוד משמעות מצמררת למילים "אדברה שלום בך":



גם אני שרתי עם הרב
בתחילה לא הייתי מודע לדמותו של מלחין השיר. שמעתי את שמו אך לא יותר. ב- 1992 הייתי עם משפחתי בשליחות הסוכנות היהודית בטורונטו-קנדה, ערב אחד, בשובה מבית הספר, מספרת לי בתי שהיא יושבת בכיתה ליד הבת של שלמה קרליבך. אמרתי לה "מענין, היה פעם מלחין חסידי עם אותו השם", והבת ענתה: "זה הוא!". אמרתי לה שזה לא יכול להיות ושתבדוק מחר עם חברתה מי זה בדיוק אבא שלה. התשובה הממה אותי. הדמות המיתית הייתה לפתע למשהו מוחשי וממשי. ולא רק שבתו של המלחין האגדי יושבת בכיתה ליד בתי, אלא שהוא מסר לה הזמנה להופעה הקרובה שלו בטורונטו (בתמונה עם חתימתו) , "ושתבוא עם אבא שלה, השליח מישראל, שמנגן בגיטרה, ושיביא איתו את הגיטרה".

חתימתו של קרליבך

הגעתי להופעה, אבל את הגיטרה השארתי ברכב. היה לי ברור שההזמנה להביא גיטרה היתה נימוס אמריקאי טיפוסי. אולם, ברגע שנכנסנו לאולם פנה אלי הרב ושאל... איפה הגיטרה. אמרתי שחששתי להביא אותה והוא אמר לי: "והעיקר לא לפחד כלל. לך תביא!".

כל הערב ניגנתי עם הרב. היתה התרוממות רוח, הקהל נסחף וקם לרקוד ואני באמצע מנגן ושר עם הרבי המרקד. חוויה גדולה, גדולה. בין השירים היה כמובן אותו השיר שליווה אותי כבר כמה שנים. למען אחי ורעי.

גביש וקרליבך
 

ויקטור בריילובסקי