מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג Chrome ו- Firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייה
סגירה

נוף ילדות, איזה יום היום?

כאשר וולדהיים היה ל- אלוני אבא, איציו היה ל-יצחק, ושלמה היה ל- שלמה ארצי

שְֹבע תלאות הגיע איציו הרציג לכפר וולדהיים שבצפון עמק יזרעאל, ליד חניון צומת אלונים המוכר היטב למצפינים חרמונה או למדרימים תל-אביבה. הרציג היה פעיל ציוני עוד בארצו, רומניה, עלה ב- 1946 באוניית המעפילים כנסת ישראל, ולא ידע כמובן, שכעבור 38 שנים, יהיה הוא עצמו חבר כנסת ישראל. הרציג וחבריו לגרעין "במאבק" הקימו קיבוץ ששמו "נווה יער", תרגום לשם הגרמני וולדהיים שנתנו הטמפלרים ליישוב שהקימו ב-1907. כאן נישא למִימִי וכאן נולד בכורם, שלמה. עם השנים קרו הרבה דברים, נווה יער היה ל-אלוני אבא, הקיבוץ היה למושב, איציו היה ל-יצחקהרציג היה לארצי ו-שלמה הקטן היה ל-שלמה ארצי הגדול.

אהבתיהם - אלבום

כשהיה שלמה ארצי בן שנתיים עזבה המשפחה את אלוני אבא. האב יצחק פנה לפעילות ציבורית, בין השאר היה היה סגן ראש עיריית תל אביב, ממקימי הליכוד, וכיהן כחבר הכנסת ה-11 מטעם הליברלים העצמאים.

לפחות שלוש תחנות עונות להגדרה "נוף ילדות" בחיי מי שיכתוב לימים את השיר "נוף ילדות". מספרת אחותו, נאוה סמל: "התחנה הראשונה היא אלוני אבא, השניה היא ביצרון, שם אני נולדתי, והשלישית היא רחוב ברנדיס בשכונת רמת ישראל בתל אביב, שהיא נַשָא הזיכרון הכי רחב של ילדות שנינו".

על הקשר לאלוני אבא ענה שלמה ארצי בראיונות רבים שמדובר בנוף ילדות פנימי שמכיל את תבניות היסוד של שלושת קיני הגידול שלו. נאוה סמל מוסיפה: "אני יכולה לזהות בו תערובת דימויים וניחוחות גם מאלוני אבא. זה שיר געגוע עקרוני לאותה תבנית יסוד שטמונה בנו".

בספר "בשביל השירים" (הוצאת אלבטרוס, צילומים דובי טל וסיפורים שלי) , בחרנו לשיר את "נוף ילדות"  בפרק המתאר את מסלול 12 של שביל ישראל. יום זה עובר שלושה קילומטר מצפון לאלוני אבא, וכמו שאומרת נאוה סמל: "זה מתאים ולו רק מבחינת העובדה ההיסטורית ששם הוא נולד".

שלמה ארצי

שלמה ארצי מתגלה גם ככותב

השיר יצא לראשונה בשנת 1971 בתקליט "על אנשים", עד אז היה שלמה ארצי, הזמר הכוכב מלהקת חיל הים, שהחל בקריירה אזרחית. רק כזמר. בתקליט הזה התגלה שהוא גם כותב. כמעט כולו היה שירים שכתב, למשל, "אל תשאל ילד" והשיר "אילאיל" שהלחין למילותיו של טשרניחובסקי. התקליט הזה הוליד גם את החבורה שתלווה את שלמה ארצי שנים רבות ותקבל מאוחר יותר את השם "גברת תפוח". (לא, לא היה שום קשר לשיר "בשל תפוח" ששרו ביחד, אלא לורד, אשתו של מנהלם מיכאל תפוח). את התקליט הפיקה חברת ישראדיסק ואת השירים עיבד דוד קריבושי.

הנה הביצוע הראשון והתמים.

מתי החל הקהל לצעוק "איזה יום היום"?

בשנת 2000 הקליט שלמה ארצי אלבום אולפן שלם ובו ביצועים חדשים לשיריו שלו. לאלבום קרא "אהבתיהם", הטיה לשונית של "אהבתיה", השם שנקלט בציבור לשיר ששמו המקורי היה "פתאום עכשיו פתאום היום" (ששלמה ארצי כלל לא כתב אותו, אלא תרצה אתר ויעקב הולנדר). זהו אחד מחמשת התקליטים הנמכרים ביותר בארץ בכל הזמנים. באלבום "אהבתיהם" נכלל גם עיבוד חדשני לשיר "נוף ילדות", עיבוד ששינה בקיצוניות את אווירת השיר ואת אופיו, ויש בו אפילו שינויים במילים. ארצי ביטל את הבית השלישי, ולקח ממנו את הזיקנה שקפצה פתאום והעביר אותה לבית השני.

כך זה נראה, המקור מול הגירסה החדשה:

     בְּגַן הָעֵצִים הַמִּתְקַלְפִים
     אֲשֶׁר הָיוּ צִלִּי מִימֵי יַלְדּוּת
     כְּבָר נִשְׁבְּרוּ הָעֲנָפִים
     כֵּן נִשְׁבְּרוּ הָעֲנָפִים  -----------------> קפצה זיקנה פתאום
     פִּרְחֵי הַבַּר צוֹמְחִים בֵּין הָעֵצִים ----> אני הולך ואת איתי
     שֶׁעֲלֵיהֶם נֶעֱלָמִים ------------------> והם כולם נעלמים
     כְּבָר נִשְׁבְּרוּ הָעֲנָפִים ---------------> קפצה זקנה פתאום
     כְּבָר נִשְׁבְּרוּ הָעֲנָפִים ---------------> איזה יום היום

 

וכך הגיע "איזה יום היום" אלינו, מבלי שבכלל היה בשיר המקורי.

הנה הביצוע בגירסת "אהבתיהם", תוכלו לראות בין המבצעים כמה פנים מוכרות שהוזמנו לקחת חלק בביצוע, למשל, פבלו רוזנברג ודוד ד'אור

אין ספק שההגירסה החדשה העלתה את השיר לגבהים. היא החזירה אותו למודעות, ומאז הוא מקפיץ את ההמונים בשירה, בריקודים ובקריאה המוכרת "איזה יום היום". הנה ביצוע "טרי" מסבב ההופעות המשותפות לשלמה ארצי ושלום חנוך (בצילום, בקיסריה).
אגב, משך הביצוע ארוך במיוחד, 4:18 דק', ומתוכן, 2:20 דק' יותר מחצי, אילתור, כמו שארצי אוהב לעשות (והקהל אוהב לשמוע) על המילים "בגן העדן של ילדות...".

השיר זכה לביצועים אין ספור, הוא מחבר מבוגרים וצעירים, גם הלחן וגם התוכן הנוסטלגי מתחברים אל כולנו מצוין. הוא חוזר ומושר במועדוני זמר רבים, חבורות זמר מוסיפות ושבות לבצעו וגם זמרות וזמרים כוללים במופעים ובהקלטות גירסאות אישיות לשיר. כמה רחוק אפשר להגיע? הנה עמיר בניון בגירסה מרתקת. הבחור ממש מתרפק על העבר, על הזכרון. במידה מסוימת מחזיר את האוירה של הגירסה המקורית אבל בלבוש חדש לגמרי ואישי מאד. ואגב, את המילים "איזה יום היום" הוא מבצע אחרת לגמרי, פתאום הוא מציב את מה שהיה פעם, מול שהולך היום, ומוסיף פרשנות משלו. פשוט מרגש. (סליחה. הצילום לא מקצועי, אך החלטתי להביאו בזכות היחודיות שבהגשה):

סוף דבר:

כאמור, השיר והסיפור (המתומצת) מופיעים בספר "בשביל השירים" שיצרנו הצלם הטייס דובי טל ואני, במסלול 12 החולף ליד נוף הילדות של שלמה ארצי. הספר היה למתנה מבוקשת בין אוהבי זמר וצועדי שביל. למידע נוסף על הספר ואפשרות להזמנה, לחצו כאן. ואפשר גם לכתוב אלי ישירות מכאן.

הכנסיים בוולדהיים