מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג Chrome ו- Firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייה
סגירה

שדות גולדברג

שודר בפינה "איך שיר נולד" בתוכנית "העונג השישי" של שמעון פרנס בגל"צ 1.9.2018

שלום שמעון. לסיפור הפעם אקרא "צופן אריאל". תיכף יובן מדוע ולאיזה שיר אני מכוון היום.

אי שם בסוף שנות ה-80, בא מאיר אריאל להופיע בפאב "הסילו" של קיבוצי, יפתח. אבא שלי  הפתיע אותי והציע שנלך לפגוש אותו. אבא COOL חשבתי, אך מסתבר שהם עבדו יחד בתנועה הקיבוצית. הידעת שמעון שמאיר אריאל היה מזכיר קיבוץ??? נכון, משמרות. הוא כבר היה מוכר, אך מעטים אהבו אותו ממש, ממש. ואני הייתי אחד המשוגעים האלה. השניים דיברו על עתיד התנועה ודברים כאלה, וברגע שלקחו נשימה, זרקתי בלי הקדמה ובלי שאציג את עצמי: "מאיר, מי זה גולדברג?". אם להשתמש במילותיו שלו (ב"שיר כאב"), "לקח לו קצת זמן להביא חיוך", ובסוף אמר משהו ששנינו ידענו שהוא לא נכון: "אני לא יודע".  

השאלה "מי זה גולדברג?" כיוונה כמובן לשיר... "שדות גולדברג" שיצא זמן לא רב קודם לפגישה הזו והיה סתום ובלתי מובן לכל אוהדי אריאל.

לא הצקתי יותר למאיר אריאל בשאלה, אבל כמה שנים אחר כך, עמדתי לפרסם את סיפור השיר בספר והייתי חייב הסבר, מאיר אריאל כבר לא היה אז נפגשתי עם תרצה. אשתו, וגם לה זרקתי: "מי זה גולדברג?" ותרצה, אמרה: "הוא אהב את לאה גולדברג". כך כתבתי בספר. לא נדלקה לי שום נורה.

אבל יום אחד התקשר אלי בהתרגשות, אורי הייטנר, היסטוריון, פובליציסט, בלוגר, ובעל תואר "מאירולוג בכיר" ואומר לי: "קראתי מה שכתבת, תרצה נתנה לי קצה חוט לפענוח החידה. השיר "שדות גולדברג" מתכתב עם "את תלכי בשדה'" של לאה גולדברג. בינגו.

למאיר אריאל יש היסטוריה של "התכתבות" עם שירים. עם התנ"ך, עם שיר השירים, אפילו עם ספר דניאל, וכמובן ה"התכתבות" הידועה עם ירושלים של זהב, אז עכשיו בוא תראה את כתב הסתרים בדו שיח שלו עם "האמנם".

לאה גולדברג כתבה: "את תלכי בשדה לבדך", ומאיר אריאל שינה אות אחת בלבד: "אל תלכי לבדך בשדה". אצלה ה"שיבולים ידקרוך", ואצלו "לבך נשרט". אצלה "עלי אספסת", אצלו "עלי בננה". היא שרה על "ראי השלולית הזהוב", והוא על "מרחב השדה המוזהב". מוזהב, גולדברג. מפתיע ואפילו מרשים.

אגב, לדעתי, מאיר אריאל לא היה מודע לנסיבות כתיבת השיר של לאה גולדברג. שמעון, לפני כמה שנים דיברנו כאן בפינה על השיר הזה. זה שיר שואה, הוא כשלאה גולדברג הבינה מה קורה באירופה ושאלה האם עוד נוכל פעם פשוט לאהוב, שרגלינו ידקרו משיבולים ולא מדרכים שסמרו מאימה ומדם. אבל מאיר אריאל התייחס למה ששמע בשיר, נערה המגלה בשדה את נעוריה, את חלומות אהבתה, והוא מזהיר אותה מפני קסמי שווא שהשדה עלול למכור לה. פרשנותו מקובלת ומעניינת, והקשר בין השירים מרתק. ממש "צופן אריאל", כמו שקרא לזה אורי הייטנר.

"שדות גולדברג" נכלל בתקליט "... וגלוי עיניים", שיצא בשנת 1983