מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג Chrome ו- Firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייה
סגירה

שורו הביטו ושוררו

היו שירים שזכו לתקומה ממש בזכות... רכבת העמק.

ב- 10.12.1936 שהה בשמירה, במושבה תל-צור, שבשרון, צעיר בשם זלמן חן. לפתע עברה בין העמדות ידיעה מפתיעה על הקמתו בן לילה של ישוב חדש בעמק בית שאן. היה זה תל-עמל (לימים ניר דוד) שפתח את מבצע חומה ומגדל.

בתמונה מטה - החומה והמגדל המשוחזרים בתל עמל. צילמה עדי אדר מתוך הספר שכתבנו ביחד,שיר לדרך (הוצאת עם עובד 2004).

החומה והמגדל המשוחזרים בתל עמל

ביצוע בכורה בבית קפה בתל אביב

הצעיר נרגש מהידיעה המסעירה וכתב בו במקום, בהינף קולמוס, לחן ומילים: "שורו הביטו וראו, מה גדול היום הזה...". וכן הלאה.

הישוב עלה ופרח, אך השיר הלך ונשכח. זלמן חן לא ידע כיצד יביא את שירו אל חבורות הצעירים, אל הישובים המרוחקים, אל זמרים מוכרים. והנה, זמן לא רב אחר-כך נקרתה לו הזדמנות כאשר השתתף בכנס לוחמי ההגנה בתל אביב. באחת ההפסקות, עת התכנסו כמה מהמשתתפים בבית קפה תל-אביבי, קם ונעמד ולהפתעת המסובים, לימד אותם את שירו.

זמן לא רב אחר כך, נקראו צעירים ממרכז הארץ להצפין ולהגיע לעמק בית שאן לטקס העליה לקרקע של ישוב חדש, המושבבית יוסף. איך נוסעים בסוף שנות ה-30 ממרכז הארץ לעמק בית שאן? כמובן ברכבת העמק. (ליצני התקופה היו אומרים שאם יש לך זמן, סע ברכבת העמק, אם אתה ממהר, שכור לך סוס ועגלה...). בין הנוסעים היה לא אחר מאשר מיודענו, זלמן חן.

המחבר ההמום שומע את שירו מעל הבמה

החל הטקס, ובמהלכו עלה לנאום אחד המוכרים שבפעילי ומנהיגי תנועת העבודה, לימים חבר כנסת (למן הראשונה ועד לחמישית), אברהם הרצפלד. לסיום דבריו, כיאה למעמד, הזמין את הקהל הרב לשיר איתו שיר עברי חדש ומלהיב. ובאמצע, בין ההמונים, יושב ואינו יודע את נפשו מתדהמה, זלמן חן, שומע לפתע את הרצפלד שר... "שורו הביטו וראו".

הקהל סער ורגש, השיר אכן הדליק שלהבת, ומן הטקס ההוא לקחו כולם את השיר והעבירוהו הלאה. גם הרצפלד לא חדל לשיר אותו עד יומו האחרון ובעצם גם הוא לא ידע מי כתב את השיר. יש שירונים ואף ספרים מאותה התקופה בהם כתוב "מאת, אברהם הרצפלד".


אז איך הגיע השיר להרצפלד?
הסיפור כיצד שמע זלמן חן את שירו בהפתעה מוחלטת, היה חביב, מפתיע, אך השאלה האמיתית שריתקה אותי היתה כיצד הגיע השיר אל הרצפלד? מי לימד אותו? ובכן, באחד הטיולים המזמרים שאני מוביל בשבילי עמק יזרעאל, קמה לפתע נוסעת מירכתי האוטובוס ואמרה: "אבא שלי לימד את הרצפלד!". אני רגיל מאד בתגובות שכאלה. רובן, עלי להודות, אינן אמינות. אגדות רבות מסתובבות במשפחות ועם השנים מתרחקות מן האמת. אולם לאחר שראיינתי את הנוסעת, רות דרוקס שמה, נראה לי שמצאתי את התשובה, והיא אמינה עלי למדי ודומני שאני הראשון שפרסם אותה, בספר "שיר לדרך" (שכבר הוזכר לעיל).

הרצפלד

ובכן, גם הרצפלד נסע לטקס הקמת בית יוסף, ברכבת העמק. עדים תיארו כיצד עבר בין הקרונות ושאל (ביידיש!) את הנוסעים אם יש למישהו שיר חדש שיוכל לשיר בטקס. "מי שהציל אותו - מספרת רות דרוקס מכפר ורדים - היה נתנאל שחור, אבא שלי. הוא לימד אותו בו במקום את השיר שהיה במהרה ללהיט ציוני לוהט".

שמחתי על הגילוי, אך רגע לפני שנפרדנו, צצה במוחי השאלה: "רגע, ומאין למד אבא שלך את השיר?" היא דוקא ידעה. "בקורס ירי של ההגנה בחורשות משמר העמק, חבר מכפר יהושע לימד את המשתתפים שיר חדש". שוב שמחתי ושוב כמעט ונפרדנו, אך שוב ברגע האחרון, שאלתי את רות: "רגע, אבל איך החבר מכפר יהושע ידע את השיר? אולי שאלת את אבא שלך?" כן. היא שאלה. מסתבר שהחבר שמע את השיר ב... בית קפה בתל-אביב: "מישהו שלא הכיר קם באמצע בית הקפה ולימד את כולם שיר חדש שכתב...".

אז אלו הם גלגולי השיר, מאירוע בעמק בית שאן, אל מושבה בשרון, ממנה לבית קפה תל-אביבי ולחורשות משמר העמק ומשם, ברכבת העמק, חזרה לעמק בית שאן.

וזלמן חן?
שירים רבים כתב, אך אף אחד לא הרחיק לכת כשיר הזה. בגיל 18 היה ממיסדי המושבה תל-צור, לימים נמנה על מקימי משרד העבודה (עם השרה גולדה מאיר) והיה דוברו הראשון. נפטר ב- 1995.

רחוב חן
 

והמושבה תל-צור? נבלעה מזמן בעיר אבן יהודה. במקומה נותרה מזכרת נאה בצורת שני רחובות קרובים, האחד "תל-צור", והשני... "זלמן חן".

ולביצועים

ולסיום, הקלטה נדירה של אברהם הרצפלד בכבודו ובעצמו שר את שורו הביטו וראו (סרטון שהעלה ידידי ברוך שחר, אך באוגוסט 2013)


והנה אחד הביצועים המוכרים ביותר של חבורת רננים.

זלמן חן