מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג Chrome ו- Firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייה
סגירה

שני שקי שינה

היום שמעון נעשה מה שקוראים הומאז'. מחווה, הוקרה. השבוע קיבל פרס עבור מפעל חיים אחד מיוצרינו השובבים ביותר, היצריים ביותר, בעל הקריצות המשמעותיות ביותר, יוסי גמזו. היה צריך לקבל במקום פרס היצירה, את פרס היצר...

אתה זוכר שהיו מפרסמים שיש תרגום בגוף הסרט? את שירי יוסי גמזו צריכים לשיר פשוט עם תרגום בגוף...

שמעון: למה הוא לא כותב כמו פעם?

אני: הוא כותב כל הזמן, בעיקר מקאמות אבל גם שירים. כותב ומפרסם ויש שאפילו מולחנים.

יכולת החריזה שלו מדהימה, כל רעיון, כל סיפור, הוא יכול לומר בחרוזים. פעם שמעו בחדר האוכל של דגניה שתי זקנות, מעלות זכרונות: "את זוכרת ברונקה, איך פעם, שלושה חודשים היינו קוראות איתו על הגורן את פושקין עד שקרה משהו, היום הבנות ישר מתחילות עם... הגועל נפש". הוא הכניס את זה לאיפה הבחורות: "הן קראו על הגורן את פושקין וקרעו את הלב בו בזמן, אך היום זה שונה בפירוש, כי, הן מיד ניגשות לענין".

גם בשיר "לכל זוגות האוהבים בארץ הקטנה הזו" הוא מספר על הגורן, ומה שקרה כשיצאו לשמירה, אבל בזוגות: "יד ימין תמיד שלוחה לתפוס בשלח, או בנבוט, ושמאל - עוסקת במלאכה"...  ויש לו עוד משפט מפתח ששר יהורם גאון: "מה איתך תגידי כמה זמן את מתלבשת, מה חשוב הבגד העיקר מה שבפנים" (קיץ אחד של כושר). וכמובן כמובן לא נשכח ש: "מה שמרגיז פה עוד, זה שבעצם ברור מאד, מה הוא עושה לה, מה הוא עושה" שכבר השמענו בפינה הזו. אפילו זה שלו.

אז השיר שאבקש להשמיע לכבוד יוסי גמזו בקבלו פרס על מפעל חיים, הוא שני שקי שינה. הוא מתאר תמונה שכולנו מכירים, טיול של התנועה למצדה, לילות חושניים מול מדורה. והמדריך שם עין על חניכה, או שאולי היא שמה עין עליו, אנחנו הרי מכירים את זה. ואז היא מתגרה בו ונעמדת על פי התהום, "והוא קרא לה שוש והיא השיבה גדי" ואז קומזיץ ושם זה קורה "וכשהגיע מאוחר מאד אל פיה, היה זה  כצמא אל פי המעין". איזה תיאור.  ומה שחשוב זה שבסוף הסיפור, במקום לומר "ומאז הם חיים באושר" אומר לנו יוסי גמזו "מאז שניהם לוקחים רק שק שינה אחד". אומר הכל נכון? לא צריך להוסיף.

שמעון: ספר לי את הסיפור שמאחורי השיר.

אני: ידעתי שמעון שאתה יודע שזה מענין אותי, ובאמת שאלתי את יוסי גמזו. חשבתי שזו שאלה אדיוטית, הייתי בטוח שזה סיפור כללי כזה שראינו רבים כמותו, אולי אפילו חווינו בעצמנו, אבל שאלתי: היה באמת כזה גדי? ותתפלא שמעון. גמזו הפתיע אותי. יש איש כזה, אמיתי לגמרי, וממש בשם הזה. והוא היה מדריך בטיול למצדה שבו היה גם הנער יוסי גמזו. היה כזה מדריך אבל ההיא שבטיול לא היתה "שוש" ובכל מקרה הוא היום נשוי לאחרת, אז לא נחשוף כאן את זהותו וכל אחד יכול לחשוב על איזה גדי שהוא מכיר.

השיר זכה לביצוע מחודש של גברי בנאי שביצע את השיר במקור, ושל בנו, אורי בנאי. ככה זה יפה, ללמד את הילד שלך איך מטיילים בשניים עם שק שינה אחד. 

אבל היום נשמע את הביצוע המקורי של הגששים.