מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג Chrome ו- Firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייה
סגירה

המצאת הטיול המזמר

   מתישהו באמצע 1997 התקשרה אלי אמי ובפיה המשפט הידוע: "יש משהו שאתה חייב לראות". לא התרגשתי אבל כשהחלה לספר הזדקפו אזני: "מהעבודה יצאנו לטיול עם אחד, גם הוא עופר, שמטייל בתל אביב למקומות עליהם כתב אלתרמן". ברור קצר גילה שמדובר בעופר רגב. טלפון אחד ורוח טובה נושבת בו: "ודאי, בוא תצטרף לטיול כזה. אתה אורח שלי". מתי? מחר!
למחרת עליתי על טיסת ארקיע של ארבע, מראש פינה לשדה דב (נוחו עדן), בשש כבר הייתי בטיול. בעשר באותו לילה, על המטוס בחזרה לגליל, כבר ידעתי שאעשה משהו דומה. עופר רגב קרא את השירים, אני ממש אשיר אותם. למחרת התחלתי בטלפונים, אברהמי לנדסמן מאיילת השחר היה מיד על הכוונת. הוא היה המדריך שלנו בטיול למכתשים בתיכון. מדריך כזה בדיוק רציתי בטיולים המזמרים שלנו.
ב-7.11.1997 יצאנו לטיול המזמר הראשון (בהיסטוריה!).

על מה השמחה? מה זה טיול מזמר?
טיול מזמר
" הוא טיול אל מקומות שבהם או עליהם, נכתבו שירים. בטיול אנו שרים את השירים במקומות הנקשרים אליהם ומספרים את סיפורם.
מהכתוב לעיל מובן ש"הטיול המזמר" הוא המצאה. לא משהו שהתפתח לאיטו משומקום. קדמו לי כמה שהפיקו טיולים בכיוון דומה. אזכיר שוב את עופר רגב, הראשון שטייל בעקבות אלתרמן, בעקבות משוררות,  וגם את שלמה מוסמן שטייל ובדרך עשה תיאטרון וניגן. משניהם למדתי ולקחתי את הרעיון עוד צעד קדימה, אל טיול שהשיר המושר יהיה במרכזו. "טיול מזמר" כבר אמרנו???

ולפני המשך הסיפורים על העבר הרחוק, הנה הטיולים המתוכננים בעתיד הקרוב, תמצאו אותם ב"לוח האירועים". 

השם "טיול מזמר"
נדמה לי שאת הצירוף הזה, "טיול מזמר" הגה אברהמי. בתחילה חשבנו לקרוא לטיולים האלה "האוטובוס המזמר", כי כל הטיולים התקיימו באוטובוס. הקמנו בו מערכת הגברה יחודית ויעודית (שעד היום מעטים מאד הצליחו לבנות כמותה), אך בסופו של דבר בחרנו בצירוף הנכון "הטיול המזמר". אברהמי אמר שיקח שנה עד שיחקו אותנו. זה לקח הרבה יותר. רק ב-2004, שבע שנים לאחר טיולנו הראשון, החלו לצוץ פרסומים ברשת עם השימוש בשם הזה. אנו כבר היינו עמוק בשטח, ועם מאות טיולים באמתחתנו. בהחלט הוחמאנו ושמחנו. "יש מקום לכולם" היתה אימרה שחזרה אצלנו. 
עד שנת 2017, במלאת 20 שנה להמצאה, סגרנו 1000 (אלף!) טיולים מזמרים.

החל משנת 2015 אני שותף להובלת טיולים מזמרים גם בחו"ל. רוסיה (מוסקבה וסנט פטרבורג), אוקראינה (אודיסה והמושבות היהודיות החקלאיות), בלארוס (מינסק ורחבי המדינה), המדינות הבלטיות (וילנה, קובנה, ריגה). איטליה, צרפת. במהלך 2023 נוסיף ליעדים גם טיול מזמר לסלוניקי שביוון, טיול מזמר בעקבות המעפילים בנתיב גרמניה אוסטריה ועד לנמלי ההפלגה מצפון איטליה, ואולי אולי, נגשים חלום רחוק, לטייל אל מקורות התרבות היהודית בניו-יורק. 

במשך 20 שנה היה אברהמי לנדסמן שותפי הקבוע (והיחיד!). מאז שהגיע לגבורות, אני מטייל, בארץ ובחו"ל, בעיקר עם גבי זהר.

החל מימי הקורונה אנחנו מטיילים גם במכוניות פרטיות (ולא רק באוטובוס).

אז בעצם מה ההבדל?
השדרן קובי פראג' שאל אותי באחד הראיונות בגלי צה"ל: "מה ההבדל בין כל טיול שבו שרים שירים, לבין טיול מזמר?" עניתי, שכמו שיש הרבה טיולים שהמדריך אומר "הנה עגורים", וזה עוד לא עושה אותם להיות "טיול ציפורים", וכמו שיש הרבה טיולים בהם המדריך אומר "כאן נלחם שאול המלך", וזה עוד לא עושה אותם להיות "טיול בעקבות התנ"ך", כך לא כל טיול שבו מושר שיר, עושה אותו להיות "טיול מזמר". בטיולים המזמרים, הקו המקשר, הנושא, הסיבה להגעה לאתרים, הם השירים. דרכם מספרים על הנוף, על ההיסטוריה, על מורשת הקרב, על התנ"ך, הכל דרך השירים. מקומם של השירים וסיפוריהם, אל מול ההדרכה הקלאסית בטיול, הוא 50-50. 

התקשורת מגלה ענין ברעיון החדש
העובדה שאכן היה זה רעיון חדש, ניכרת מהכיסוי שזכינו לו בכלי התקשורת. "כל העמק והגליל" מרשת המקומונים של ידיעות אחרונות היה הראשון ששלח אלינו כתב. שלום זמירין הצטרף לטיול וסיפר לקוראיו על שני בני הגליל שיצאו ברעיון חדש ש"המטייל הישראלי בטח יאהב". מהתוכנית "בילוי נעים" של מולי שפירא בגלי צה"ל, נשלח אלינו רוני קובן, שהיה אז כתב צעיר בראשית דרכו והוא הסביר למאזינים איך עובד "הדבר החדש הזה" (הקלטה כאן בהמשך). כך הגיעו אלינו מ"הערוץ השני" גם מוני מושונוב ואבי קושניר"שמעת?", שאל מושונוב את קושניר "טיול שירונים", והוסיף "יש דבר כזה". הביטוי "טיול מזמר" היה חדש ולא מוכר עדין.

הנה הדיווחים שלהם המוכיחים שוב ושוב שאכן, מדובר ב"המצאה" והיא שלנו:

וכאן הדיווח של רוני קובן בגלי צה"ל:

ואלה מושונוב וקושניר כמובן, שקצת צחקו עלינו: "טיול שירונים. יש דבר כזה", אבל מכאן אפשר ללמוד שעד אלינו לא היה דבר כזה.

אספתי כמה התיחסויות של התקשורת אלינו, בכולן נאמר באיזושהי צורה שמדובר בהמצאה חדשה:

 

עם השנים פיתחתי כמה סוגים של "טיול מזמר":

  1. ה"טיול המזמר" הקלאסי, שבו התנועה בין תחנות השירה מתנהלת באוטובוס שהותקנה בו מערכת הגברה ייחודית. מערכת המאפשרת תוך כדי הנסיעה לשיר, לספר, לנגן בגיטרה, ולהשמיע הקלטות ממחשב או טלפון נייד. בתקופת הקורונה, פיתחתי עם שותפים נוספים את הטיול המזמר במכוניות פרטיות.
  2. "שיר לכת", טיול מזמר קצר יותר בו מתחנה לתחנה צועדים רגלית.
  3. "שירה מתגלגלת", טיול מזמר בתוך ישוב. השירים והסיפורים מותאמים למקום, קיבוץ, מושב, ישוב קהילתי. הנקודות שבדרך הן בדרך כלל, "לכאן הגיעו הראשונים", "פה היתה המקלחת הציבורית", "פה התחיל המפעל שלנו", בין האתרים האלה אנו "מתגלגלים", על אופניים, סקטים, עגלות תינוקות, קלנועיות וכמובן גם ברגל.
  4. טיולים מזמרים בחו"ל. מסעות אל מקורות התרבות העברית בניכר. אל ביתה של לאה גולדברג בקובנה (ליטא), אל הבית בו נולד נחום היימן בריגה (לטביה), אל נמל בארי (איטליה) ממנו יצאו אוניות מעפילים, אל הכיכר האדומה במוסקבה. ובכל מקום כזה שרים את השירים הנקשרים אליו.
     

פרטים נוספים ותאריכים מתוכננים תמצאו ב"לוח האירועים". 

מידע נוסף על סוגי הטיולים תמצאו  בדפי הטיולים שבאתר.

ואפשר גם פשוט לכתוב ולשאול.

 

יוסי גמזו