מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג Chrome ו- Firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייה
סגירה

גבר הולך לאיבוד

שודר בפינה "שיר השירים אר לעפר גביש" בתוכנית "העונג השישי" של שמעון פרנס בגל"צ 24.1.2014

בשירנו היום אין אף מילה נועזת, אף מילה גסה ובכל זאת הוא כולל מתח מיני וסיפור די ברור. גבר הולך לאיבוד. שלמה ארצי.  יאיר שרגאי שהיה המנהל המוסיקלי של התקליט שגם שמו היה כשם השיר, סירב לתת רקע, אך אמר לי: "החושים של כל מי ששמע את השיר אי פעם, אומרים לו שמסתתר סיפור מאחורי הטקסט". אז מי אנחנו שנשבור לו את המילה. רבות נכתב על הגבר ועל הסיפור אך אנו כאן בשביל השיר כמו שהוא, בלי הרכילות.

הרבה צחקו על שלמה ארצי על המשפט הזה "גבר הולך לאיבוד דרך מרפסת" אבל אני מבין אותו לגמרי, הנה תראה מה נכתב בשיר בהמשך, ממש רואים את התמונה: "גבר הולך לאיבוד דרך מרפסת, בין שיחי השרך הוא מתנדנד... הוא נעזב, הוא נושר... נפצע בעורפו מעץ השסק, נצבט בשושן, בוץ דבק בעקביו". יש לך תיאור מדויק למה שקרה אחרי שנאלץ לעזוב דרך המרפסת. את מה שקרה רגע קודם, שהכריח אותו לצאת מהמרפסת אנחנו יכולים בעיקר לדמיין.

משום מה נזכרתי במה שכתב הסופר החשקן האיטלקי, בוקאצ'ו בספר דקאמרון: "אין דבר יותר מעורר מאשר לעשות אהבה בעוד בעל קרנן הולם בדלת". ציטוט מהזכרון. למה נזכרתי... 

כבר התוודיתי כאן ששלמה ארצי ביקש שלא אשאל אותו על שיריו, ואמר שאחותו יודעת עליהם יותר ממנו, אז שוחחתי עם אחותו, נאוה סמל. והיא אמרה לי שהשיר "מבטא את השקפת העולם החדשה של הגבר הרגיש שנפרד מתדמיתו המאצ'ואיסטית". ובאמת, תראה איזו פתיחות, איזו עצמה לגלות חולשתו: "אל תהיי כועסת, הוא מאוהב. תבואי אליו לפעמים, הוא נרגע כשאת פה. יש לו דרכים משונות...".  זה כמעט כמו שאמרו הגששים בקרקר נגד קרקר: "תהיה גבר תשפיל את עצמך".

הביטוי גבר הולך לאיבוד היה נכון גם במישורים האחרים לארצי של אותה התקופה. לפני שנים ראיינתי נתן יונתן שסיפר לי איך "שלמה ארצי הגיע אליו לקיבוץ שריד בשנים קשות שלו, והיו לו כאלה, עם ירידות ומשברים" מקיבוץ שריד יצא שלמה ארצי עם מתנה, ספרו של נתן יונתן שירים לאורך החוף. מתוך 8 שירי גבר הולך לאיבוד, 3 היו של נתן יונתן. זה היה אלבום של חיפושי דרך, מחצית התמלילים לא היו שלו ובשיר אחד כתב מלל אך נתן לחנן יובל  להלחין (בלילות אני מתגעגע).  ואכן, שלמה ארצי שהחל דרכו הבימתית בסערה היה לקראת סוף שנות השבעים במשבר. עד אז הספיק לכבוש תארים רבים, פעמיים זכה בפסטיבל הזמר (70+74), היה זמר השנה, ייצג את ישראל באירוויזיון (75) והיה אלילן של הבנות. ואז חלה נסיגה. הד ארצי החליטו לסיים איתו את החוזה והוא ביקש נסיון נוסף. והיה לו לחצוף עוד בקשה אחת, חופש אמנותי. וזה הצליח. הגבר שהלך לאיבוד פרץ בסערה בשנת 1978 באלבום מאד אישי שהפרשנים קראו לו "אלבום התבגרות". השיר עצמו היה לאבן דרך, הביטוי "גבר הולך לאיבוד דרך מרפסת" נכנס לשפה.

נאוה סמל: חלפו כל כך הרבה שנים ומים רבים עברו בנהרות. מה שחשוב הוא שהשיר תקף, חי, מדבר ללבם של בני הדור שאף לא נולדו כשהוא נכתב.

בשנת 1995 הוציא ארצי גרסה מחודשת וקצבית לשיר. בשנת 2000 הקליט גירסה חדשה לאלבום גרסאות הכיסוי אהבתיהם. הפעם בדקלום. ואיך קרא לשיר? גברים הולכים לאיבוד ומי נבחר לקרוא את השיר? אנשים שעל פי שלמה ארצי מייצגים את הגבריות הישראלית על כל גווניה דני סנדרסון, מיכה שטרית, קובי אוז, אריק סיני ודודו טופז.

ויש לשיר עוד ביצוע מרגש. על ידי עוד גבר. עופר לוי.

האזינו לשיר בביצוע של שלמה ארצי:

האזינו לשיר בביצוע של עופר לוי: