מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג Chrome ו- Firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייה
סגירה

ואלס להגנת הצומח

שודר בפינה "שיר השירים אשר לעפר גביש" בתוכנית "העונג השישי" של שמעון פרנס בגל"צ 24.1.2013

היום, לרגל ט"ו בשבט, בחרתי שיר שממש לא שייך לט"ו בשבט. לא רק שלא נכתב לחג, אלא כמעט שניתן לכנותו, שיר אנטי ט"ו בשבט. והשיר הוא, ואלס להגנת הצומח. השיר הזה הוא כנראה השיר העברי הראשון כנגד... הטרדה מינית. (אבטיפוס, איפה הילד...)

ראשית, צריך להבין מתי נכתב השיר, על איזה רקע. השיר יצא לאור בשנת 1967, הוא היה ללהיט אחרי מלחמת ששת הימים, כשאלופי צהל היו בחזקת סגנו של אלוהים, ורבים מהם, עסקו בכיבושים לא רק בשדה הקרב. ואז, לפקידה הפלוגתית החביבה והתמימה, היה הרבה יותר קשה לסרב, ויותר מכך, היה לה קשה להתלונן.

היו לנו כמה קצינים שהתפרסמו בסיפורים שכאלה. כדרכנו לא נגיד שמות. בכל זאת, רק סיפור אחד, אבל בלי שמות. 4 שנים לפני שהתפרסם השיר שלנו, התפוצצה באנגליה פרשת פרופיומו. שר המלחמה הבריטי נתפס ברומן צדדי, בסופו של דבר נאלץ להגיש התפטרותו להרולד מקמילן. נו, ואז, מספרים, ששאלו את בן גוריון, מה הוא היה עושה לשר כזה, והוא ענה, כך מספרים: "הייתי מוציא לו את העין השניה".

זו היתה האוירה בארץ, ובאה המשוררת ואומרת די. והיא עושה זאת בדרכה השירית, ובשפת המשל.

אז מה בעצם אומר השיר, הוא מזכיר כל מיני אזהרות הניתנות למטיילים, לא לקטוף איריס, לא להכנס לשטח מגודר, לקרוא את השלט שאוסר לפגוע באיילות, וכל פעם מופיעה מישהי שאומרת "רק עלי איש אינו שומר" ובשורה האחרונה, היא אומרת "לו הייתי חיה או פרח אז היה מצבי אחר". כלומר יש פה מישהי שרק אותה "כל אחד עובר חוטף קוטף" והיא איננה חיה ואיננה פרח, אז מי זה יכול להיות? מה נשאר? לא חיה, לא פרח, רק בן אדם. או, בת חווה.

ומה זה, כל אחד עובר חוטף קוטף קולע לו זר. מה זה הזר הזה? הזר הוא ההתהדרות, הנה השגתי עוד כיבוש, שהרי חלק מהכייף בכיבוש, זה לרוץ ולספר לחבר'ה.

הנה מה ששמעתי ישירות מפי המחברת על השיר הזה. יום אחד התקשרה אליה גננת ואמרה שהיא מכינה לט"ו בשבט את השיר, ואלס להגנת הצומח, וילדה אחת הלבישה כמו איילה, וילד אחד כמו נרקיס, וכן הלאה, אבל בסוף כל בית יש מישהי שאומרת שעליה לא שומרים והיא לא יודעת איך להלביש אותה? וענתה לה המחברת, הלבישי אותה במדים של חיילת". כן זו אמירה ישירה של נעמי שמר.

יש תיעוד של חזרה של להקת הנח"ל שנעמי שמר באה לשמוע, ורואים אותה מנחה את ירדנה ארזי, הסולנית של השיר, ואת יאיר רוזנבלום, המעבד: "אני רוצה שהיא תשיר כך שבאמת מישהו יצטרך לשמור עליה".

צריך עוד אישור?

אבל בכל זאת יש עוד רמז אחד. רמז ששתל בכלל המעבד, יאיר רוזנבלום. מילה אחת שהוא הוסיף לשיר. ממש בסוף, כשהחיילת שרה "אז היה מצבי אחר" היא מושכת את המילה "מצבי" והלהקה עונה לה "מצבך". "אז היה מצבי, מצבך, אחר". המילה הזו לא כתובה במקור, לא מופיעה באף ספר, והיא מסבירה בפירוש שהכוונה היא לאותה החיילת השרה, שרוצה שמצבה יהיה אחר.

אגב, דומני שהיום, אחרי הפרשות הקשות שידענו בצבא ובנשיאות, לא היתה נעמי שמר מביאה את האמירה בצורה כל כך חביבה ותמימה.

עונג שבת שלום.